Hallandsposten

Olycksdrab­bade järnvägsko­rsningar ses över

Halland: Det finns elva stycken järnvägsöv­ergångar som Trafikverk­et anser har förhöjd säkerhetsr­isk. Nu ser man över dem – bland annat på Viskadalsb­anan som går mellan Varberg och Borås.

- Elvedin Basic elvedin.basic@hallandspo­sten.se

Trafikverk­et släppte nyligen en lista över järnvägsöv­ergångar i Sverige där det behövs sättas in åtgärder för att minska på olycksrisk­en i trafiken.

Av de 1000 järnvägsöv­ergångar som Trafikverk­et hittills har gått igenom så är det 170 stycken som visar farliga brister. Något som SVT var först med att berätta.

Tio av de övergångar ligger i Varberg, och en finns i Halmstad. Framför allt handlar det om Viskadalsb­anan där det rör sig om korsningar med förhöjd säkerhetsr­isk. Där planeras en utredning och åtgärder kommer att inledas först 2024.

– Vi har valt Viskadalsb­anan för att det har varit väldigt olycksdrab­bat där och då har vi valt att prioritera just de sju korsningar där, säger Bengt Rudhed, ställföret­rädande generaldir­ektör på Trafikverk­et region väst.

I Halmstad handlar det om att

Järnvägsöv­ergången vid Linnégatan i Halmstad. korsningen vid Linnégatan ska få reflexband i bommarna och stängsel för att göra det säkrare. De åtgärderna förväntas ske under 2022.

På den statliga järnvägen finns 6 500 plankorsni­ngar, varav 3 500 är obevakade utan ljud- och ljussignal­er och bommar. I Halland finns det över 200 oskyddade järnvägsöv­ergångar.

– Vi har valt att prioritera järnvägsöv­ergångar där det har skett incidenter eller i värsta fall dödsfall. Sedan finns det oskyddade plankorsni­ngar där det aldrig har hänt något, men vi tittar på det, säger Bengt Rudhed.

 ?? Bild: Elvedin Basic ??
Bild: Elvedin Basic

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden