Hallandsposten

Äldre man lurades vid kontroll av ventilatio­n

Laholm: Den äldre mannen blev uppringd av ventilatio­nsfirman som kom och utförde en kontroll. Lite senare fick mannen en faktura på nära 1 700 kronor, medan han trodde att fastighets­ägaren beställt tjänsten.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

I mitten på oktober fick en man i 80-årsåldern ett samtal från en firma som skulle komma och göra en kontroll av ventilatio­nen i mannens lägenhet. Firman dök upp hos mannen, som bor i Trädgårdss­taden, utförde sitt arbete och innan firman lämnade fick 80-åringen skriva under ett papper.

Åldringen, som bor i en hyreslägen­het, antog att det var fastighets­ägaren som beställt kontrollen. En teori som senare visade sig vara felaktig.

– Den här mannen har blivit lurad och några veckor efter kontrollen får han en räkning på 1 695 kronor efter skatt, säger Jan Jönsson på Laholmspol­isen.

Nu har en anmälan om bedrägeri gjorts eftersom firman vilselett den äldre mannen. Polisen vill uppmana allmänhete­n att vara försiktig när det kommer till denna typ av kontroller.

– Bor man in ett hyreshus så ska fastighets­ägaren alltid lämna upplysning­ar om kontroller som ska göras, så som sotning eller kontroll av köksfläkt. Firmor som denna riktar sig ofta till äldre, säger Jan Jönsson.

Polisen har tidigare fått in samtal om liknande firmor men ingen har skrivit under pappret och sedan fått en faktura hemskickad.

– Alla har ju rätt att sälja en vara, sen måste företaget vara tydligt med att det inte är beställt. Firman har varit inne och gjort tjänsten men mannen som bor i lägenheten har trott att det varit fastighets­ägaren som beställt den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden