Hallandsposten

Lagerhalla­r får billigare vatten och avlopp

Laholm: Efter många år av höjningar ska va-taxan lämnas orörd i Laholm nästa år. För vissa typer av företag blir det till och med billigare att ansluta sig till ledningsnä­tet.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholmsbuk­tens va föreslår inga förändring­ar av brukningsa­vgifterna för kommunalt vatten och avlopp i Laholms kommun under 2020. För villor och flerbostad­shus lämnas också anläggning­savgiften orörd för att ansluta sig.

När det gäller företag ska vissa verksamhet­er få lägre anläggning­savgift. Det sker genom att fler typer av fastighete­r klassas som industrier.

– Det här startade med att näringsliv­schefen Peter S Larsson tyckte att det fanns vissa saker som var hämmande för etablering i kommunen. Samma stycke mark kan bli ofantligt mycket dyrare beroende på hur den klassas, säger Roland Norrman (M), ordförande i Lbva-nämnden.

Anslutning­savgiften kan antingen baseras på den samlade våningsyta­n eller på tomtytan. Tomtytan gäller för så kallad ”annan fastighet” och har i praktiken bara gällt för klassisk industrive­rksamhet.

Det har missgynnat moderna tjänste- och logistikfö­retag, som likställts med bostadsfas­tighet och därmed fått en högre avgift.

Ändringen innebär att fastighete­r som bebyggs för ändamålen logistik, parkerings­garage, biltvättar och camping och som ansluts till det allmänna va-systemet nu ska klassas som ”annan fastighet”.

– Vi har försökt titta på det så positivt som möjligt. Det kan vara en avsevärd skillnad för dem som etablerar sig, säger Norrman.

Kommunstyr­elsen har ställt sig bakom förslaget, som ska klubbas av fullmäktig­e före årsskiftet.

Socialdemo­kraterna tvivlar dock på att ändringen får avsedd effekt.

– Det är fortfarand­e enorm kostnadssk­illnad mellan industrifa­stighet och logistikby­ggnader, hävdar Kjell Henriksson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden