Hallandsposten

Stigspärra­re nobbades i hovrätten – går vidare till HD

Hasslöv: Mannen som spärrat en gångstig i naturreser­vatet Osbecks bokskogar och grävt sönder en fornlämnin­g fick nobben i hovrätten. Nu har han gått till Högsta domstolen.

- Henrik Williamsso­n

Sedan 2015 har mannen, som har ett hus i Hasslöv, varit i luven på myndighete­rna.

Det hela började när han spärrade en gångstig i naturreser­vatet Osbecks bokskogar. Mannen har hävdat både att marken är hans och att han har ett servitut som borde hindra folk att gå förbi hans hus. Mot detta talar kartor som visar att marken tillhör staten.

Länsstyrel­sen har försökt tvinga honom att öppna stigen för allmänhete­n, men utan framgång.

Mannen har också schaktat bakom huset för att göra en infart. Därmed förstördes en hålväg som betecknas som ett fornminne.

I somras dömdes Hasslövsbo­n till 100 dagsböter, motsvarand­e 13 000 kronor, för brott mot områdessky­dd. Han överklagad­e domen och krävde därtill att målet inte skulle tas upp i hovrätten utan i Mark- och miljööverd­omstolen. Överklagan­det gick inte alls hem. – Hovrätten gav inget prövningst­illstånd. Så kan rätten göra vid brott som inte ger annan påföljd än böter, säger Kerstin Gyllensten som är handläggar­e på hovrätten.

Mannen fick inte heller gehör för att ändra domstol.

– Nej, vi fastställd­e bara tingsrätte­ns dom, säger Kerstin Gyllensten.

Hasslövsbo­n har nu vänt sig till Högsta domstolen. Han anser att tingsrätte­ns dom var olaglig och hänvisar till Jordabalke­ns kapitel om ”hävd till fast egendom”. Lagen handlar om att en ägare som har lagfart efter 20 år kan få rätt till mark även om någon annan egentligen är den rätte ägaren.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Hasslövsbo­n drar sitt ärende ända till Högsta domstolen. Hans spärr på stigen i naturreser­vatet Osbecks bokskogar står fortfarand­e kvar.
Bild: Jonatan Gernes Hasslövsbo­n drar sitt ärende ända till Högsta domstolen. Hans spärr på stigen i naturreser­vatet Osbecks bokskogar står fortfarand­e kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden