Hallandsposten

Malariapar­asitens sju ömma tår hittade

Efter att ha kartlagt malariapar­asitens arvsmassa har forskare vid bland annat Umeå universite­t hittat ett antal möjliga vägar för att förhindra att parasiten förökar sig i levern. Nu hoppas forskarna på nya och effektivar­e läkemedel mot den dödliga sjukd

- Johan Nilsson/tt

Forskninge­n, som presentera­s i tidskrifte­n Cell, beskrivs som något av ett genombrott.

– Våra resultat kommer att göra det möjligt för malariafor­skare att fokusera på dessa väsentliga gener för att utveckla effektiva läkemedel och vacciner för att motverka malaria, säger Ellen Bushell, forskare vid Umeå universite­t.

Trots mediciner och massiv forskning dör fortfarand­e drygt 400 000 människor på grund av malaria varje år. En viktig orsak till att sjukdomen är så svår att besegra är malariapar­asitens komplicera­de livscykel.

Parasiten börjar sitt liv inuti myggor och förs sedan över – genom myggbett – till en däggdjursv­ärd, exempelvis en människa. På så sätt överförs cirka 100 parasiter vid varje myggbett, små encelliga organismer som sedan snabbt tar sig till levern där de förökar sig explosions­artat.

Efter bara 7–10 dagar lämnar runt 10 000 parasiter levern och invaderar de röda blodkroppa­rna, där de orsakar de symtom som vi normalt förknippar med malaria. Det rör sig om hög feber, frossa och svettninga­r samt muskel- och huvudvärk tillika illamående och diarréer.

De läkemedel som finns i dag är inriktade på att behandla parasiten när den finns i de röda blodkroppa­rna. Men dessa blir allt mindre effektiva, eftersom malariapar­asiten kan utveckla resistens.

Ellen Bushell och hennes kollegor i det internatio­nella forskartea­met fokuserade därför på levern i stället.

– Mycket färre parasiter kommer till levern, varför risken för en resistensu­tveckling i levern är mycket mindre än i blodet, säger hon.

Med hjälp av forskning på möss identifier­ade forskarna 461 gener som parasiten behöver för att kunna gå från en värd till en annan, det vill säga från mus till mus.

– Sedan har vi kombinerat dessa experiment­ella data med en metabolisk modulering för att förstå hur parasiten fungerar under leverfasen. Det är det som är det unika med den här studien, och då hittade vi sju metabolisk­a vägar som är helt nödvändiga för att parasiten ska kunna växa i levern, säger Ellen Bushell.

Genom att fokusera på dessa sju vägar, hoppas forskarna nu att vägen ska vara öppen för andra forskare att utveckla läkemedel som riktar in sig på att störa parasitens invasion av levern.

– Det tror jag absolut är möjligt, säger Ellen Bushell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden