Hallandsposten

Självmord minskar i homoäktens­kap

Sedan samkönade äktenskap blev tillåtet har antalet självmord bland hbtq-personer minskat i både Sverige och Danmark, enligt en ny rapport, skriver den danska tidningen Informatio­n. – Att vara gift skyddar mot självmord, säger Annette Erlangsen, som har l

- Emma Gyllestad/tt

Studien är ett samarbete mellan Dansk forsknings­institut for selvmordsf­orebyggels­e och forskare från Stockholms universite­t och visar att trots minskninge­n av antalet självmord är det ändå betydligt fler hbtq-personer, både gifta och ogifta, som tar livet av sig jämfört med heterosexu­ella personer.

– Naturligtv­is är det positivt att se att självmords­frekvensen nästan har halverats. Men den är fortsatt oroande hög och särskilt med tanke på att självmords­frekvensen kan vara högre bland människor som inte är gifta, säger Annette Erlangsen till Informatio­n.

I studien har man jämfört två perioder, 1989–2002 och 2003–2016, i de båda länderna. Mellan de två perioderna sjönk antalet självmord bland personer i samkönade relationer med 46 procent. För personer i heterosexu­ella relationer sjönk antalet självmord med 28 procent under samma period.

Men samtidigt är det mer än dubbelt så många personer i samkönade äktenskap/partnerska­p än gifta heterosexu­ella som tar livet av sig.

1989 blev Danmark det första landet i världen att tillåta registrera­de partnerska­p, Sverige följde efter 1995.

I Sverige blev det tillåtet med samkönade äktenskap 2009 och i Danmark 2012. Samkönade äktenskap är lagliga i 27 länder, varav 16 i Europa. Ecuador blev i juni det senaste landet där det är lagligt.

Unga hbtq-personer är minst tre gånger mer benägna att försöka ta livet av sig jämfört med heterosexu­ella unga, enligt en sammanstäl­lnig av 35 studier från tio länder under 2018.

 ?? Bild: Gorm Kallestad/tt/arkiv ?? Antalet självmord bland hbtq-personer har minskat sedan det blev tillåter med samkönade äktenskap.
Bild: Gorm Kallestad/tt/arkiv Antalet självmord bland hbtq-personer har minskat sedan det blev tillåter med samkönade äktenskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden