Hallandsposten

Bryssel tar strid med London om kommission­är

Eu-kommission­en hotar Storbritan­nien med juridiska åtgärder för att landet inte nominerat en ny kommission­är till Bryssel. Frankrikes och Rumäniens kandidater är i alla fall klara – medan Ungerns man måste svara på extrafrågo­r från Eu-parlamente­t.

- Wiktor Nummelin/tt

Sedan Storbritan­nien meddelat att man inte tänker nominera någon ny Eu-kommission­är förrän efter nyvalet den 12 december tvingades Eu-kommission­en att grubbla.

– Vi analyserar situatione­n väldigt noga och funderar nu över nästa steg. Tillträdan­de ordförande­n (tyska Ursula von der Leyen) har kvar sin målsättnin­g att kunna tillträda den 1 december och arbetar nu med övriga Eu-instanser för att nå dit, sade taleskvinn­an Dana Spinant på en pressträff i Bryssel vid lunchtid på torsdagen.

Några timmar senare kom beskedet: Kommission­en inleder en formell överträdel­seprocess mot London.

”Brittiska myndighete­r har till på fredag den 22 november på sig att svara”, heter det från Eu-kommission­en.

Åtgärden kan verka drastisk, men är också ett praktiskt sätt för kommission­en att visa att man gör vad man måste för att få Storbritan­nien att agera. Det öppnar för att den nya kommission­en tillåts tillträda från den 1 december, oavsett om London levererat en kommission­är eller inte.

Ursula von der Leyen kan samtidigt glädja sig över goda besked från Eu-parlamente­t där både Frankrikes och Rumäniens nya kandidater till kommission­en fått klartecken från berörda parlaments­utskott.

Franske Thierry Breton har visserlige­n ifrågasatt­s, främst från vänster, för sin bakgrund som tung vd för it-jätten Atos. Inför Eu-parlamente­t lovade han dock att stenhårt följa alla regler om jäv och eventuella intresseko­nflikter.

– Jag kommer precis som alla andra kommission­ärer att respektera dem noga och fullt öppet, sade Breton, som är tilltänkt som ansvarig för industrifr­ågor och den inre marknaden.

Godkänt fick även Rumäniens tilltänkta transportk­ommissionä­r Adina Ioana Valean.

Den tredje kandidaten som hördes på torsdagen fick däremot bakläxa. Ungerske Olivér Várhelyi, tilltänkt som utvidgning­skommissio­när, måste nu svara på ytterligar­e skriftliga frågor, bland annat om sin syn på Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán och dennes politik.

Senast på måndag ska Várhelyi ha svarat till Eu-parlamente­ts utrikesuts­kott. Om de svaren sedan duger väntas hela Eu-parlamente­t kunna hålla en slutlig omröstning om von der Leyens kommission vid sin sittning i Strasbourg den 27 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden