Hallandsposten

Anspråkslö­sa och goda – flera skäl att ha kikärtor hemma

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Lika anspråkslö­sa som goda. Milda, nötiga och mättande. Det är tid att hylla världens bästa nödmat – kikärtor.

En god väns lilla dotter kom inte riktigt ihåg namnet på de där små rara ärtorna. Hon kallade dem ”tittut-bönor”. Det är en favoritane­kdot, men också och ett tecken på att kikärtor tilltalar alla åldrar. Det finns liksom inget ont i den här mångsidiga baljväxten, däremot tusen anledninga­r att alltid ha några burkar på lut hemma i skafferiet.

Jag ska villigt erkänna att jag kan nöja mig med en burk kikärtor till middag. Antingen värmer jag dem med lite olivolja, chili och vitlök, eller så äter jag dem rätt upp och ner med en skvätt vinäger. Men är man lite mer normalt lagd finns det så oändligt mycket mer att välja på. Soppa, dipp, gryta, sallad, biffar, snacks, pasta, paj, falafel, pannkakor … Ja, du kan till och med göra maränger på spadet från konservera­de kikärter i stället för att använda äggvitor.

Och apropå konserver – jag anser inte att man behöver skämmas om man använder färdigkokt­a kikärter i stället för att blötlägga och koka sina egna. Det BLIR både godare och billigare att utgå från torkade. Men det kräver också lite tid, planering och framförhål­lning, ingrediens­er som många av oss har ont om i dagsläget. Är man riktigt förnuftig gör man ett storkok och fryser in. Räkna med att en deciliter torra kikärtor blir ungefär två och en halv deciliter kokta. Tänk på att inte förvara torra kikärtor för varmt och fuktigt, då kan det bli svårt att få dem att mjukna i koket.

Köper man däremot färdigkokt­a kan det vara klokt att leta efter varianter i glasburk. De är nästan orimligt mycket godare än dem i plåtburk eller pappkarton­g. De kostar förvisso lite mer, men är värda varenda krona om man väl hittar dem.

Oavsett vilken form av kikärtor du väljer att använda i matlagning­en kan du räkna med massor av nyttiga vitaminer, protein, järn och fibrer samt långsamma kolhydrate­r som gör att du håller dig mätt länge. Plus att den milda, nötiga smaken och krämiga konsistens­en är en sann humörhöjar­e. ”Tittut-bönan” är en favorit med många meriter.

Oavsett vilken form av kikärtor du väljer kan du räkna med massor av nyttiga vitaminer, protein, järn och fibrer samt långsamma kolhydrate­r som gör dig mätt länge

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Knapriga kikärter är gott både i maten och som snacks. Här med frasstekta ägg och grönkål. En perfekt lunch- eller brunchrätt.
Bilder: Janerik Henriksson Knapriga kikärter är gott både i maten och som snacks. Här med frasstekta ägg och grönkål. En perfekt lunch- eller brunchrätt.
 ??  ?? Kikärtspas­ta med citron och rosmarin är en perfekt vardagsmid­dag för en billig penning.
Kikärtspas­ta med citron och rosmarin är en perfekt vardagsmid­dag för en billig penning.
 ??  ?? Rökig kikärtsdip­p är kalasgott till kruditéer av alla de slag.
Rökig kikärtsdip­p är kalasgott till kruditéer av alla de slag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden