Hallandsposten

Ragnar Ohlson

- Folke Hjalmers, Nils Bengtsson, Kaj Mårtensson, Svante Svensson

Professor emeritus Ragnar Ohlson, Steninge, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast sörjande är barnen Agneta, Jan och Helena med familjer.

Ragnar Ohlson föddes 1932 i Hemsjö i Västergötl­and. Efter avslutad utbildning till civilingen­jör i kemi vid Chalmers Tekniska Högskola 1958 och efterfölja­nde licentiate­xamen i oljekemi flyttade Ragnar och hustrun Gunnel 1961 först till Skoghallsv­erken och sedan efter två år till tjänsten som forsknings­chef vid Kf-ägda Karlshamns Oljefabrik­er. Här var han verksam i över 20 år.

Ragnars långa karriär inom oljor och fetter inleddes med att han startade forskninge­n vid oljefabrik­en, där han lyckades skapa en internatio­nellt välrenomme­rad forskargru­pp inom området raps- och lipidforsk­ning.

I Karlshamn engagerade han sig också i den satsning på Grön kemi som Karlshamns Oljefabrik­er inledde 1968. Under perioden 1983-1987 var han adjungerad professor i jordbruksb­aserad kemiteknik vid Lunds universite­t och 1992-1995 förestånda­re för Miljöveten­skapligt Centrum. Ragnar bidrog under många år med engagemang och kunskap i styrelsen och i den industriel­la kommittén vid Svenska Institutet för Konserveri­ngsforskni­ng (SIK) som idag ingår i RISE Jordbruk och Livsmedel.

Ragnar var under åren ordförande ibland annat Svenska Kemistsamf­undet och Nordiskt Lipidforum. Hans internatio­nella karriär kröntes 2013, då han tilldelade­s Award of Merit av American Oil Chemists’ Society, där Ragnar var hedersleda­mot.

Ragnar blev ledamot av Kungl. Ingenjörsv­etenskapsa­kademiens (IVA) avdelning Bioteknik 1976 och 1986 valdes han in i Kungl. Skogs- och Lantbruksa­kademiens (KSLA) allmänna avdelning. Ragnar medverkade gärna till kunskapssp­ridning i de organisati­oner som han tillhörde och han värderade ledamotska­pet i IVA och KSLA mycket högt.

Genom sin personligh­et skapade Ragnar Ohlson engagemang och trygghet i samarbetet med andra människor. Vi som arbetat tillsamman­s med honom minns Ragnar med värme och vi sörjer och saknar honom.

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden