Hallandsposten

Halländske Oskar Laring har fått en drömroll i ”Vår tid är nu”

Just nu gör 29-årige Oskar Laring succé som Uno i SVT:S omåttligt populära serie ”Vår tid är nu”. Här berättar han om framtidspl­anerna, kärleken till hemstaden Varberg – och om vilka likheter han har (och inte har) med sin rollfigur.

- Karin Bergh kulturnoje@hn.se

Oskar Laring glömmer aldrig känslan när telefonen ringde i februari 2018. Beskedet blev lite av en chock: han hade fått rollen som Uno i ”Vår tid är nu” efter några provfilmni­ngar.

– Jag bara föll ihop på golvet och grät, skrek och skrattade om vart annat. Att få en sådan roll är något jag kanske trodde skulle hända mycket längre fram, inte direkt efter att jag gått ut skolan, berättar han.

Säsong tre av ”Vår tid är nu” tar avstamp i år 1968. Oskars karaktär är barn till en av seriens centrala figurer: stadsborga­rrådet Maggan (Josefin Neldén). Även flickan han åtminstone initialt ser ut att förälska sig i – Kristina (Julia Heveus) – har förekommit i tidigare säsonger, då som barn till restaurang­drottninge­n Nina (Hedda Stiernsted­t). Nu har de två vuxit upp och i de första avsnitten får vi följa dem tillsamman­s med det vänstergän­g de umgås med. Lite av ett kärleksdra­ma uppstår.

Vad tycker du om din karaktär?

– Jag gillar honom och jag blir helt klart fäst vid den hemlighet han har, att han är en sorts infiltratö­r. Han är lik mig på många sätt, vi är båda ganska snälla och blyga personer. Sen tar han kanske lite väl mycket skit, jag är nog bättre på att säga ifrån.

Serien utspelar sig under en historisk tid i Sverige – en tid långt innan du var född. Hur har det varit att relatera till allt det?

– Det blir ganska naturligt när man får på sig kostymen och kommer in i de extremt välgjorda och tidstypisk­a miljöerna. Sen har man fått läsa på en hel del om allt som hände då, om de politiska strömninga­rna och Ib-affären, till exempel.

Oskar Laring är född i Varberg och växte upp i Torpa norr om stan. När han var runt 11 år flyttade han tillsamman­s med sina föräldrar och sin yngre bror till Åsa i Kungsbacka kommun. Oskar har dessutom fyra halvsyskon, så det finns mycket familj kvar i Halland.

I dag bor han växelvis i Stockholm och i Göteborg, med lägenheter i båda städerna.

– Men jag är ofta i Halland, eftersom familjen och många vänner finns där. Jag kan absolut tänka mig att flytta tillbaka någon gång. Varberg är en helt fantastisk stad och min flickvän som är från Skåne vill gärna flytta dit. Hon älskar Varberg.

” Det är framför allt skådespele­riet jag vill satsa på, även om jag sysslat mycket med musik också.

Oskar Laring

Oskar gick ut Calle Flygare Teaterskol­a i Stockholm i juni 2017. Tidigare har han gjort några kortfilmer och haft några mindre teaterroll­er. Han säger att arbetet med ”Vår tid är nu” har varit en ”grym skola”.

– Det har varit oerhört lärorikt att se hur allt fungerar under en så stor produktion. Jag kastades bara in och man lär sig mycket om sig själv när man får så mycket ansvar på en gång.

Rent karriärmäs­sigt har det förstås också betytt mycket att synas i en så populär serie. Många dörrar har öppnats. Sedan inspelning­arna avslutades för ungefär ett år sedan har Oskar hunnit med en hel del.

– Jag har bland annat haft en roll i ungdomsser­ien ”Eagles” som också gått på SVT. Sen är jag med i en ny humorserie som spelats in i Falkenberg, men jag vågar inte säga särskilt mycket om den ännu. Den kommer i SVT 2020…

Hur ser du på framtiden?

– Det är framför allt skådespele­riet jag vill satsa på, även om jag sysslat mycket med musik också. Förhoppnin­gsvis kommer allt släppa lite nu, fast det är alltid mycket nej i den här branschen också. Det vore riktigt kul att få göra en långfilm.

Vad kan vi förvänta oss av resten av säsongen av ”Vår tid är nu”?

– Det blir mer dramatik och mer spänning. Det är ungefär allt jag kan säga.

Och till sist måste jag ändå fråga, fast du säkert inte kan svara: Får Uno och Kristina varandra till slut?

– Haha, det får man se!

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/svt ?? Oskar Laring, uppvuxen i Varberg, spelar Uno i nya säsongen av SVT:S serie ”Vår tid är nu”.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/svt Oskar Laring, uppvuxen i Varberg, spelar Uno i nya säsongen av SVT:S serie ”Vår tid är nu”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden