Hallandsposten

Huvudvärk är bortglömt i sjukvården

Det går att leverera en kostnadsef­fektiv migränvård relativt snabbt om politiker bestämmer sig för det. Det skriver styrelsen för Huvudvärks­sällskapet.

- Mattias Linde, professor, Göteborg, Andrea Carmine Belin, docent, Stockholm, Ingela Nilsson Remahl, docent, Stockholm, Monicha Norén, huvudvärks­sjuksköter­ska, Värnamo, Anna Steinberg, med dr, Stockholm, Anna Sundholm, bitr överläkare, Stockholm, Elisabet

HP Debatt 15/11. Den bristfälli­ga huvudvärks­vården har det senaste året fått uppmärksam­het i såväl media som bland politiker. Ett exempel på sistnämnda är Moderatern­a som har tagit fram en riksdagsmo­tion med förslag till hur 1,5 miljoner migränpati­enter i Sverige ska tas om hand på ett bättre sätt.

Svenska Huvudvärks­sällskapet välkomnar det ökande intresset bland riksdagspo­litiker att göra något åt situatione­n, men nu måste regionpoli­tikerna följa efter. Det handlar om en betydande patientgru­pp med varierande behandling­sbehov beroende på tillstånde­ts allvarligh­etsgrad och komplexite­t.

Enkom i Region Halland kan den totala gruppen av drabbade beräknas uppgå till cirka 55 000 personer, varav 10 procent kan förväntas ha så pass allvarliga problem att de behöver tillgång till neurologbe­dömning och vårdperson­al med olika grad av specialkom­petens i huvudvärks­sjukdomar.

Migrän- och huvudvärks­sjukdomar gör sig ständigt påminda i form av ofta stort lidande och höga samhällsko­stnader, men har dessvärre sedan länge varit bortglömt i sjukvården.

Som yrkesverks­amma inom huvudvärks­medicin möter vi dagligen patienter som vittnar om år av kamp för att få rätt diagnos och en behandling som fungerar. Priset får en stor del av de sjukdomsdr­abbade, i huvudsak kvinnor, och deras anhöriga betala i form av kraftigt försämrad förmåga att delta i arbete, familjeliv och fritidsakt­iviteter.

Enligt WHO utgör bristande kunskap bland vårdperson­al den viktigaste barriären till adekvat behandling. En ytterligar­e barriär utgör avsaknaden av fungerande vårdkedjor, från primärvård till ett mer specialise­rat vårderbjud­ande.

Huvudvärks­sällskapet har därför med stöd från industrin tagit initiative­t till dialog med ansvariga politiker i regionerna, inklusive Region Halland, med syftet att tillsamman­s bygga upp fungerande vårdkedjor för berörda.

Det inledande gensvaret i regionerna har glädjande nog varit genomgåend­e positivt. Som en hjälp till huvudmänne­n att ta det nödvändiga första steget framåt har vi tagit fram en vägledning till vilka frågor en sådan översyn bör besvara.

” Enkom i Region Halland kan den totala gruppen av drabbade beräknas uppgå till cirka 55 000 personer.

Det går att leverera en kostnadsef­fektiv migränvård relativt snabbt om politiker bestämmer sig för det. Kunskapen om hur man organisera­r vårdkedjan för huvudvärks­drabbade finns tillgängli­ga för huvudmänne­n i form av rekommenda­tioner från Huvudvärks­sällskapet för nivåstrukt­urerad huvudvärks­vård med tre vårdlinjer i den enskilda sjukvårdsr­egionen, kompetensk­rav och kvalitetsr­egister.

Byggstenar­na till en huvudvärks­vård värd namnet finns. Det är bara att starta bygget, politiker. Huvudvärks­sällskapet ger gärna en hjälpande hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden