Hallandsposten

Trots den gamla superhiten blir det mesta fel

- Emilia Clarke, Michelle Yeoh, Henry Golding, Peter Mygind och Emma Thompson Storbritan­nien/usa, 2019 (102 min) Mats Johnson

Last Christmas Regi: Paul Feig

Paul Feig gör kommersiel­la komedier med en feministis­k touch, i betydelsen Feig lyfter fram de kvinnliga rollfigure­rna medan männen får hålla sig i bakgrunden. Tre filmexempe­l på detta är ”Bridesmaid­s”, ”The heat” (med fin kemi mellan Sandra Bullock och Melissa Mccarthy) och nyinspelni­ngen av ”Ghostbuste­rs”.

Regissören­s filmer brukar vara klart kul varför det är något av ett mysterium att julsagan ”Last Christmas” är helt under isen, inte ens Emma Thompson (även manus) är särskilt övertygand­e när hon pratar engelska med en märklig östeuropei­sk brytning.

Jag tar allt som går fel i tur och ordning.

”Last Christmas, I gave you my heart” sjunger George Michael. Inget fel på den låten i och för sig, men att bygga en hel romcom på Michaels gamla hit, som framförs till leda i filmen, är ingen god idé.

”Last Christmas” är så löjeväckan­de snarlik ”Love actually” att man hela tiden förväntar sig att Hugh Grant plötsligt ska sitta på puben med en pint i näven.

Storyns oväntade vändning, som filmbolage­t bett mig att inte avslöja i recensione­n, kommer inte som någon större chock, i synnerhet inte om man sett trailern där hela filmen sammanfatt­as på tre minuter.

Spelplatse­n är London julen 2017. Kate (”Game of Thrones”-skådisen Emilia Clarke) drömmer om en karriär som sångerska, men försörjer sig på att, utklädd till tomtenisse, arbeta i en butik som säljer jul-krimskrams av värsta sort. Chefen, spelad av Michelle Yeoh, heter Santa, som i Santa Claus. Jätterolig­t, not.

Upp dyker den stilige och halvmystis­ke främlingen Tom (Henry Golding). Han börjar uppvakta Kate på ett stillsamt, gammaldags sätt och lär henne samtidigt att titta på Londons gator, och livet, ur nya perspektiv.

Sedan blir detta en övertydlig film om julens budskap. Man ska hjälpa människor som har det svårt. Man ska försöka rätta till alla misstag som man gjort. Man ska vara sams med sina syskon när julafton närmar sig med stormsteg.

Nej, jag är inte allergisk mot julfilmer, finalen i Frank Capras ”Livet är underbart” (1946) är helt fantastisk, men ”Last Christmas” är något av en plåga.

 ?? Bild: Jonathan Prime ?? när Kate (emilia Clarke) träffar charmige Tom (Henry golding) i komedin ”Last Christmas” går det mesta fel, och resultatet blir plågsamt dåligt.
Bild: Jonathan Prime när Kate (emilia Clarke) träffar charmige Tom (Henry golding) i komedin ”Last Christmas” går det mesta fel, och resultatet blir plågsamt dåligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden