Hallandsposten

Malin förlorade båda katterna efter förgiftnin­g

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Inom loppet av tre månader kom Malin Birgersson­s två katter Whiskey och Baileys båda hem och uppträdde märkligt. En kort tid senare fick den ena avlivas och den andra dog. Nu vill hon varna andra.

Skummeslöv: Två förlorade katter på tre månader. Nu vill Malin Birgersson varna andra kattägare.

I augusti kom Malin Birgersson­s katt Baileys hem efter några timmar utomhus. Katten kändes konstig och var både vinglig och trött. Efter en stund blev han mycket sämre och ögonen började gå i kors.

– Han var stressad, trampade med tassarna och kändes uppjagad. Jag ringde till veterinäre­n och blev hänvisad till akuten i Helsingbor­g. Där sade de ganska snabbt att han var förgiftad och att det hade satt sig på hjärnan. Vi valde att avliva honom direkt, säger Malin Birgersson.

Under tisdagen kom katten

Whiskey hem med liknande beteende.

– Det var inte lika tydligt som med Baileys så jag tog det inte så allvarligt. Men på kvällen gick han undan och det var inte likt honom.

Hon kontaktade återigen veterinäre­n som ville avvakta. Malin antog att det inte var någon fara.

– På natten kom han och lade sig i sängen mellan mig och min son. Han tyckte sig nära och vaknade inte igen, säger hon sorgset.

Under onsdagen skrev hon ett inlägg i Facebookgr­uppen Skummeslöv­skollen. Via den fick hon kontakt med flera andra kattägare som varit med om samma sak. Även hundägare har varit med om att deras djur blivit dåliga efter att ha vistats i området mellan Kustvägen och stranden i Skummeslöv.

– Jag är rädd att någon gjort detta medvetet. Jag fick mejl från någon som sade att det inte är ovanligt att de preparerar kattmat med glykol, säger Malin Birgersson.

Niklas Holmberg, gruppchef för skadedjurs­avdelninge­n på Anticimex i Halland, berättar om två typer av mus- och råttgift.

– Den gamla typen finns i olika styrkor dessa gifter förtunnar blodet och gör så att djuret dör. För några år sedan kom ett medel med som sänker kroppstemp­eraturen så att djuret fryser ihjäl. Det medlet får lov att säljas i vanliga affärer och till vem som helst, säger Niklas Holmberg.

Om katten äter möss som fått i sig giftet behöver den äta flera stycken. Desto värre är det om katten äter giftet direkt. Så vitt Niklas Holmberg vet så finns inga konstatera­de dödsfall av katter som ätit den nya typen av gift.

– Det finns misstänkta fall, men det har aldrig gjorts några obduktione­r. Symtomen när de äter den nya typen av gift är att djuren blir skakiga och ostadiga. De symtomen, har jag fått veta från en veterinär, kan djur få även om de blir förgiftade av andra saker.

– Har djuret däremot fått i sig gift som förtunnar blodet är det enklare att ta reda på genom ett blodprov, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? De två år gamla katterna Whiskey och Baileys var pigga och friska men har båda kommit hem vingliga och dåsiga. Båda har lämnat jordelivet på grund av förgiftnin­g.
De två år gamla katterna Whiskey och Baileys var pigga och friska men har båda kommit hem vingliga och dåsiga. Båda har lämnat jordelivet på grund av förgiftnin­g.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden