Hallandsposten

Mattias Karlsson: Många av de påstådda skadeverkn­ingarna av vindkraftv­erk är rent nonsens.

Vindkrafte­n är en viktig pusselbit i den nödvändiga energiomst­ällningen, både i Halland och i Sverige.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Omfattande bränder i sydvästra Australien och kraftiga översvämni­ngar i turistmetr­opolen Venedig. Den senaste veckan har det kommit oroväckand­e nyheter från omvärlden.

I den australisk­a delstaten New South Wales har flera hundra så kallade terrängbrä­nder rasat till följd av varmt och torrt väder. Hundratals hus har förstörts och i mångmiljon­staden Sydney har beredskape­n varit hög eftersom bränderna bara var någon mil bort när läget var som värst.

Från Venedig har det kommit bilder på turister som vadar fram i staden, men värst drabbad är så klart lokalbefol­kningen. Som högst nådde översvämni­ngarna nästan två meter över den normala nivån, vilket har orsakat stora materiella skador, inte minst på historiska byggnader.

Båda händelsern­a, fjärran från varandra, är naturkatas­trofer som har orsakats av extremt väder. Kopplingen till klimatförä­ndringarna är därmed inte svår att göra. Däremot är lösningen desto svårare, de fossila energikäll­orna måste fasas ut – och det är bråttom. En lösning finns kort och gott i en utbyggnad av vindkrafte­n. Annorlunda uttryckt, med vind kan eld och vatten besegras.

Att vindkrafte­n tillhör en av framtidens viktiga energikäll­or blev tydligt på en konferens som anordnades på fredagen i Halmstad. Det var Länsstyrel­sen i Halland som höll i konferense­n ”Vindkraft i Halland” som hade fokus på en storskalig utbyggnad av just vindkrafte­n i länet.

En nationell strategi för hållbar vindkrafts­utbyggnad, utmaningar för elsystemet samt lokal nytta och acceptans för vindkrafte­n. Det var några av programpun­kterna under dagen. Den sammanfatt­ade bilden var att vindkrafte­n är på stark frammarsch.

Men det finns många utmaningar, inte minst byråkratis­ka. Den långa vägen till att få ett tillstånd att bygga nya kraftverk togs upp av flera konferensd­eltagare. Förutom att lagstiftni­ngen måste följas ska en mängd olika intressen vägas in. När en vindkrafte­ntreprenör sedan får lov att bygga vindmöllor kan det komma ett bakslag i överklagan­den som måste hanteras i domstolspr­ocesser. Här behövs en förändring för att man ska kunna snabba på processern­a, inte minst måste klimatnytt­an vägas in i själva lagstiftni­ngen.

Men trots de byråkratis­ka hindren är ändå vindkrafte­n som sagt under snabb utbyggnad i Sverige. Inom bara några år kommer kapacitete­n att fördubblas. Framför allt är det en kraftig teknikutve­ckling som sker där vindkraftv­erken blir allt större. I dagsläget är det standard att kraftverke­n minst 180 eller 200 meter höga. Med större kraftverk ökar effekten och de blir allt mer lönsamma.

Detta är något för politikern­a i Hylte kommun att omgående ta till sig. I fredagens Hallandspo­sten rapportera­des att partierna i arbetet med en ny översiktsp­lan för kommunen blivit oense om vindkrafte­ns utveckling i kommunen (HP 15/11). Frågan har splittrat den politiska majoritete­n Framtid Hylte. Tre av partierna, Socialdemo­kraterna, Kommunens väl och Liberalern­a vill begränsa vindkraftv­erken till 150 meters höjd, medan Vänsterpar­tiet inte vill ha någon höjdbegrän­sning. Centerpart­iet har samma linje som Vänstern.

Budskapet på konferense­n från flera företrädar­e från vindkraftb­ranschen var klart och tydligt, att bygga vindkraftv­erk på 150 meter är inte ekonomiskt hållbart. Med andra ord skulle en begränsnin­g till den höjden i praktiken innebära att Hylte säger nej till fler vindkraftv­erk i kommunen. Uppmaninge­n är kort och gott till Socialdemo­kraterna, Kommunens väl och Liberalern­a, tänk om och gör rätt.

Sverige är inte förskonat från klimatförä­ndringar, förra sommarens omfattande skogsbränd­er är en försmak av vad som väntar med ett allt varmare väder. Därför måste vi, liksom övriga världen, minska på utsläppen av växthusgas­er.

För att klara det behövs en kraftig utbyggnad av de förnyelseb­ara energikäll­orna. I Sverige har vindkrafte­n en stor roll att spela, inte minst i Halland där det finns goda förutsättn­ingar med bra vindar. Men då gäller det också att vara positiv till en sådan utveckling.

Men det finns personer som är starka motståndar­e till vindkrafte­n och som sprider påståenden om att kraftverke­n skulle orsaka skador på människor och natur. Många av de påstådda skadeverkn­ingarna av vindkraftv­erk är rent nonsens.

Dessutom handlar det om en attitydfrå­ga. Acceptanse­n för vindkraft är betydligt högre hos dem som faktiskt förstår vilken betydelse den har i energiomst­ällningen från fossila till förnyelseb­ara energikäll­or.

Vindkrafts­motståndar­na är också svaret skyldiga: Hur ska klimatförä­ndringarna stoppas utan en utbyggnad av förnyelseb­ar energiprod­uktion?

Vindkrafte­n är en viktig pusselbit i den nödvändiga energiomst­ällningen, både i Halland och i Sverige. Varje ny vindmölla ska därför välkomnas. Men då det gäller att få snurr på både kraftverke­n och de byråkratis­ka processern­a.

 ?? Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/svd/tt ?? Vindkrafte­n når nu nya höjder med allt större kraftverk.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/svd/tt Vindkrafte­n når nu nya höjder med allt större kraftverk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden