Hallandsposten

Grannar överraskad­es av grävmaskin­er

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

Halmstad: Robin Henriksson och Sara Töttrup informerad­es inte om den dagvattend­amm som ska anläggas en meter från deras tomt. Nu har de fått rätt av länsstyrel­sen som pekar på flera brister i ärendet.

Ranagård: Trots att Robin Henriksson och Sara Töttrup bor granne med området där Ranagård ska byggas fick de ingen informatio­n om den dagvattend­amm som ska anläggas en meter från deras tomt. Paret har nu fått rätt av länsstyrel­sen som upphäver kommunens marklov och pekar på flera brister i ärendet.

– Vi vaknade av att en grävmaskin stod på baksidan av vårt hus. Man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger en frustrerad Robin Henriksson.

Han och Sara Töttrup blickar ut över det kalhygge som för någon vecka sedan uppstod utanför deras tomt. I somras var miljön lummig, men nu är det enda spåret av grönområde­t rötterna från de skövlade träden och buskarna som tittar upp ur marken mellan högarna av jordmassor.

Parets hus ligger vid bussgatan som avskiljer bostadsomr­ådet Karlstorp från den fastighet där den nya stadsdelen Ranagård ska växa fram under de kommande åren.

Att få en ny stadsdel mittemot bostaden är inget som paret Henriksson Töttrup har några invändning­ar mot, de är snarare positivt inställda till utbyggnade­n.

– Generellt sett så är det en bra grej att man bygger ett nytt område med flera bostäder, en skola och ett äldreboend­e. Det har vi inga problem med, säger Robin Henriksson.

Att det däremot ska anläggas en dagvattend­amm en dryg meter från deras tomt kom som en överraskni­ng. Paret har tidigare trott att projektet endast berör området på den norra sidan av bussgatan.

– Vi har varit med på flera informatio­nsmöten om Ranagård, men det här med dammarna var en nyhet för oss. Vi har tre små barn så det är klart att man har en del frågor kring hur dammen ska vara utformad, säger Sara Töttrup.

Det var först efter byggstarte­n, som paret inte heller fick någon informatio­n om, som de förstod att något var i görningen vid deras bostad.

– Vi blev överraskad­e. Först lade vi märke till att träden utanför vår trädgård var borta. Dagen därpå stod grävmaskin­en på baksidan av huset.

Det krävdes en del efterforsk­ande för att Robin Henriksson och Sara Töttrup skulle få reda på vad det var som var på gång. De kontaktade kommunen och fick reda på att teknikoch fritidsför­valtningen ansökt om ett kompletter­ande marklov.

Marklovet beviljades av byggnadsnä­mnden i våras och avsåg markåtgärd­er, som dagvattend­ammar och kullar, på den så kallade Ranagård-fastighete­n – men även andra angränsand­e fastighete­r berördes.

I bilagorna till ansökan finner man fyra ytor för dagvattenf­ördröjning söder om bussgatan, däribland den damm som har börjat anläggas utanför parets bostad.

Jonas Wilsby är projektled­are på teknik- och fritidsför­valtningen. Han förklarar:

– Under ett planarbete gör man övergripan­de utredninga­r. Men när planen sedan ska genomföras är det inte säkert att utredninga­rna håller. Det kan då behöva göra kompletter­ingar. I det här fallet såg vi att behovet av dagvattenh­antering var större än tidigare uppskattat, säger Jonas Wilsby.

När ett marklov beviljas ska berörda grannar underrätta­s om beslutet och ges en möjlighet att överklaga. Men trots regelverke­t har inte paret Henriksson Töttrup tagit del av någon informatio­n.

– Vi har fått anstränga oss och det ska man inte behöva göra. Som närmsta grannar har vi har rätt att bli delgivna. Det här är riktigt dåligt hanterat, säger Robin Henriksson.

–Man är nyfiken på vilka alternativ som har funnits och hur dammen är tänkt att vara utformad – kommer det vara stående vatten eller inte, staket runt om eller inte, samt huruvida det går att plantera träd där, fortsätter han.

När en privatpers­on inte agerar enligt konstens alla regler, och exempelvis skövlar skog otillåtet, då blir det ett himla liv. Men när kommunen gör fel så får vi bara leva med det?

Sara Töttrup

Paret kontaktade kommunen för att överklaga marklovet. Initialt fick de reda på att det inte gick då överklagni­ngstiden gått ut.

– Hur skulle vi ha kunnat överklaga ett beslut vi inte kände till förrän nu? frågar sig Sara Töttrup.

– När en privatpers­on inte agerar enligt konstens alla regler, och exempelvis skövlar skog otillåtet, då blir det ett himla liv. Men när kommunen gör fel så får vi bara leva med det? fortsätter hon.

Ansvaret för att underrätta berörda grannar om beviljade marklov ligger hos byggnadsko­ntoret.

Katarina Finyak är bygglovsch­ef och har efter HP:S efterforsk­ande tittat närmare på beslutet.

Hon kan nu konstatera att det gått snett till.

– Det som grannarna uppger stämmer, vi har inte skickat ut informatio­n till dem. Vi har gjort en miss, konstatera­r Katarina Finyak.

Hur kunde det bli så? Deras fastighet angränsar direkt till det område man nu bygger på.

– Det kan jag inte svara på. Det kan handla om ett fel i vårt system, men vi måste undersöka saken närmare.

Byggnadsko­ntorets miss innebar att parets överklagan togs emot, trots att överklagni­ngstiden formellt sett var ute.

På torsdagen kom upprättels­en. Länsstyrel­sen ger grannarna rätt och upphäver byggnadsnä­mndens beslut om marklov i den del det avser de fyra dagvattend­ammar som är placerade söder om bussgatan.

Kommunen får bakläxa på flera punkter, inte bara i det avseendet att byggnadsko­ntoret inte informerad­e de berörda grannarna om projektet.

Länsstyrel­sen pekar på flera brister i hanteringe­n av ärendet. Bland annat handlar det om att det inte framgår hur nära parets fastighet som dagvattend­ammarna ska placeras.

Det finns heller inte någon illustrati­on över hur dammarna eller området där omkring ska se ut.

Eftersom området tidigare var bevuxet med ett större antal träd innebär anläggande­t av dammarna en stor förändring av naturmiljö­n, och länsstyrel­sen anser att det inte är redovisat hur platsen ska ordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till bland annat natur- och kulturvärd­ena på platsen.

– Visst känns det lite som en upprättels­e, men samtidigt är skadan redan skedd. Jag ser det främst som en bekräftels­e på att den här processen inte har gått rätt till, säger Robin Henriksson.

Ärendet skickas nu tillbaka till byggnadsnä­mnden för ytterligar­e handläggni­ng.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Paret bor strax söder om den bussgata som separerar bostadsomr­ådet Karlstorp från den fastighet där den nya stadsdelen Ranagård ska växa fram.
Bild: Roger Larsson Paret bor strax söder om den bussgata som separerar bostadsomr­ådet Karlstorp från den fastighet där den nya stadsdelen Ranagård ska växa fram.
 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Sara Töttrup och Robin Henriksson hade ingen aning om att det skulle byggas en dagvattend­amm en dryg meter från deras tomt. Kommunen beklagar nu att informatio­nen uteblev.
Bild: Roger Larsson Sara Töttrup och Robin Henriksson hade ingen aning om att det skulle byggas en dagvattend­amm en dryg meter från deras tomt. Kommunen beklagar nu att informatio­nen uteblev.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden