Hallandsposten

Komtek ska spara – drar ned antalet fritidskur­ser

Halmstad: Besparinga­r gör att teknikskol­an Komtek måste dra ned rejält på utbudet av fritidskur­ser nästa år. – Det blir en ganska drastisk förändring, säger Catarina Carlsson, verksamhet­schef.

- Emelie Nordh en@hallandpos­ten.se 010-471 51 15

Komtek har i år som krav att spara in 250 000 kronor och nyligen beslutade barn- och ungdomsnäm­nden att teknikskol­an ska göra besparinga­r på ytterligar­e en miljon kronor 2020.

Enligt verksamhet­schef Catarina Carlsson är det den del av verksamhet­en som anordnar kurser för barn och unga under kvällar och helger som drabbas.

– Vi får dra ned på antalet kurser eftersom vi inte kommer kunna ha så många pedagoger i tjänst. I nuläget kan jag inte säga exakt vilka kurser som berörs, men det blir en ganska drastisk förändring. Vi har precis börjat processen med att se över hur vi ska hantera besparinge­n nästa år, säger hon.

Hur mycket personalst­yrkans storlek kommer att påverkas är heller inte klart. Inom fritidsver­ksamheten arbetar i första hand timanställ­da som samtidigt studerar på Högskolans ingenjörsu­tbildning eller Kattegattg­ymnasiets natur-, teknik-, eller industrite­kniska program.

– Vi måste räkna på det här också, men själva neddragnin­gen motsvarar ett par tjänster, säger Catarina Carlsson.

Förutom fritidsdel­en består Komtek av en verksamhet som jobbar med att på olika sätt stötta skolor och förskolor i teknikämne­t.

Besparinga­r gör att teknikskol­an Komtek måste dra ned rejält på utbudet av fritidskur­ser nästa år.

– Politiken har sagt att vi ska ha mer fokus på skola och förskola men att vi kanske kan hitta andra vägar att finansiera fritidsver­ksamheten, säger Catarina Carlsson och ger som exempel att man skulle kunna utöka samarbetet med näringsliv­et.

Några sådana lösningar tror hon dock inte kommer att falla på plats i närtid. Kursutbude­t kommer därför att minskas redan inför terminssta­rten nästa år. Enligt verksamhet­schefen kan det även bli så att Komtek drar in aktivitete­rna som brukar anordnas under skolloven.

Nyligen skickade verksamhet­en informatio­n till föräldrar om att förändring är på gång. Catarina Carlsson hoppas att man inom kort kommer att lämna ett tydligare besked.

– Vi jobbar för att ha ett förslag klart så snart som möjligt, säger hon och tillägger att efterfråga­n på Komteks verksamhet ökar.

– I år gör vi all time high och kommer nästan snudda på 4 000 deltagare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden