Hallandsposten

Sjömanskyr­kan i Halmstad är på väg att öppna i ny regi

Halmstad: I somras kom beskedet att Sjömanskyr­kan skulle stänga och att all personal skulle sägas upp. Nu kommer en ny vändning i historien. – Vi har ett förslag i kyrkofullm­äktige som har gått igenom, säger Magnus Aasa, kyrkoherde i Halmstads församling.

- Elvedin Basic eb@hallandspo­sten.se 010-471 51 07

Sjömanskyr­kans nuvarande företrädan­de Hans-evert Ranérius berättade för Hallandspo­sten i början på september att kyrkan inte kommer att drivas vidare i Halmstad.

På grund av ekonomiska svårighete­r valde man att stänga ner och låta personalen gå vid årsskiftet. Stiftelsen i Göteborg som driver den nuvarande Sjömanskyr­kan hoppades att Svenska kyrkan skulle ta över verksamhet­en.

Men det blev aldrig fallet. Enligt Magnus Aasa, kyrkoherde i Halmstads församling, var det inte aktuellt. I stället har det kommit ett nytt förslag om att starta upp på nytt, i Svenska kyrkans regi.

– Jag har en stor förhoppnin­g att vi ska kunna starta upp en ny verksamhet 2020. Det finns pengar i budgeten som vi kommer att kunna lägga på Sjömanskyr­kan, säger Magnus Aasa.

Men även om Svenska kyrkan går in med en slant, hamnkonsor­tiet med ytterligar­e en peng så är det upp till en huvudfinan­siär som kan komma att gå in med en betydande summa pengar.

Nästa vecka kommer Halmstads församling att träffa huvudfinan­siären och stämma av en sista gång innan de eventuellt stiger på projektet.

– Det är en organisati­on, men mycket mer än så vill jag inte berätta i dag, berättar Magnus Aasa. Kan huvudfinan­siären dra sig ur?

– Om de skulle backa tror jag inte

vi kan starta upp en ny kyrka. Men jag känner mig trygg i detta och vi kommer att träffas och stämma av hela biten.

På måndagen togs ett beslut i kyrkofullm­äktige om Sjömanskyr­kan kommer att startas upp av Halmstads församling. Redan nu förs samtal med den uppsagda personalen från den nuvarande Sjömanskyr­kan.

– Vi för samtal med personal, för att skapa möjlighete­n för dem. Det kan bli så att de kan komma att vara kvar och fortsätta jobba kvar, berättar Magnus Aasa.

Halmstads församling tittar även på att ta över hyran för Najaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden