Hallandsposten

Nu är det jul igen på Lilla Böslid

Lilla Böslid: Startskott­et för julen är avfyrat. Lilla Böslid har slagit upp portarna till den traditions­enliga julmarknad­en.

- Jennifer Last

Det är den 73:e upplagan av Hushållnin­gssällskap­et Hallands minst sagt inrotade julmarknad. I (kanske) 25 år har den hållit till på Lilla Böslid och blivit en årlig marknad som i mångt och mycket hör den halländska julen till.

– Precis innan vi öppnade kom vi fram till att det måste vara det 25:e året vi är här. Plus, minus ett år, men det kan vara 25-årsjubileu­m, säger Håkan Eriksson, kommunikat­ör på Hushållnin­gssällskap­et Halland.

Vad Håkan Eriksson tydligt märker är uppsvinget av den lokalt producerad­e maten och att många utställare vill vara på plats just den här helgen.

– Det känns roligt, det är något vi alltid har stått fast vid att man ska värna om.

Det här har blivit en mötesplats för lokal mat och det är ett bra sätt att samla de lokala livsmedels­producente­rna.

Något som har klättrat sig allt högre upp på popularite­tslistorna är viltköttet. Elisabeth Ekdahl från Ulvereds hjorthägn har ställt ut på Lilla Böslid i många år och märker tydligt att intresset för viltköttet har ökat.

– Man är mer medveten om vad man äter, hur man lever och framför allt hur djuren lever. Vi har hållit på så många år och kämpat oss igenom barriärer, och i och med klimatet så kommer viltköttet nu. Det finns ett större intresse och folk är mer nyfikna, det märker vi här, säger hon.

Men inte bara viltköttet har fått konsumente­rnas uppmärksam­het den senaste tiden. Även läsk och annan dryck från mindre bryggerier har hittat sin plats på marknaden.

– Lokala småproduce­nter dyker upp mer och mer och lokalbrygg­d läsk börjar bli stort. Det är väldigt stor skillnad de senaste kanske tre åren. Vi är på Böslid för tredje året och vi säljer mer för varje år. Att sälja direkt till konsument har verkligen blivit mer vanligt, säger Andreas Forsberg, grundare, Halmstad brygghus.

Lars och Barbro Nyman från Falkenberg är trogna lokalkonsu­menter och besökte julmarknad­en på Lilla Böslid för femte året i rad. I år hade de med sig femårige barnbarnet Neo Igerud.

– Ost, sill, köttkorv, leverpaste­j, skinka. Nu ska vi ha julen hemma hos oss med barn och barnbarn. Då går det åt en del, säger Barbro Nyman.

– Vi gillar att det inte är riktigt lika stort, det är det lokala som gör det. Man är själv från bygden och känner till många. Det är alltid trevligt att komma hit, säger Lars Nyman.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Folke Högberg, eller Mr Berger som är hans artistnamn, underhålle­r med dragspel.
Bild: Roger Larsson Folke Högberg, eller Mr Berger som är hans artistnamn, underhålle­r med dragspel.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Elisabeth Ekdahl från Ulvereds hjortstång märker ett större intresse för viltkött.
Bild: Roger Larsson Elisabeth Ekdahl från Ulvereds hjortstång märker ett större intresse för viltkött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden