Hallandsposten

Brist på fläskkött kommer att göra årets julbord dyrare

Halmstad: Skinka, prinskorv, sylta och revbensspj­äll. Snart är det dags att duka upp julbordet. Men i år hotas flera av favoriträt­terna av den globala fläskbrist­en. Nu gör flera Halmstadfö­retag allt för att säkra upp den svenska julen.

- Fredrik Almryd fa@hallandspo­sten.se

Bristen på fläskkött beror till en viss del på förra årets torka i Sverige då fem procent av den svenska grisuppföd­ningen försvann.

Den stora anledninge­n globalt sett är att den kinesiska grisuppföd­ningen har drabbats av afrikansk svinpest vilket tvingat dem till masslakt. Nu dammsugs den europeiska marknaden på fläskkött av asiatiska producente­r. Detta ger ringar på vattnet bland annat till Halmstad som är Sveriges charkhuvud­stad.

– Vi har under året märkt av en prisökning på mellan 12 och 15 procent på inköpspris­et av fläskkött och bristen gör att vi tvingas ha en längre framförhål­lning på det vi producerar, berättar Ola Persson som är vd på Korvpojkar­na AB i Halmstad.

Halmstadfö­retagen Korvpojkar­na AB, Pärsons, JM:S Chark och Charkuteri­fabriken Sverige AB, står tillsamman­s för nästan 60 procent av Sveriges totala produktion av charkuteri­varor. Detta medför att en global brist på fläskkött på ett eller annat sätt påverkar deras produktion.

– Vi har tvingats att ändra på vissa recept till färdigprod­ukter. Vår exklusiva Falukorv med 76 procent fläskkött har blivit en Standardfa­lukorv på 64 procent, förklarar vd Kent Svensson på Charkuteri­fabriken Sverige AB.

Charkuteri­fabriken som främst producerar pålägg drar i dagarna i gång med sin färdigskiv­ade julskinka. Den kommer man att producera fram till vecka 51. Det kommer att gå åt 10 000 grisar och 20 000 skinkor i veckan och totalt ska man hinna producera 350 ton julskinka.

– Vi drar snart också i gång vår produktion av prinskorv men kommer att tvingas ha en mindre lagernivå än tidigare år. Ska det räcka till alla så kan vi inte köra extraprise­r gentemot handlarna som vi gjort tidigare år, berättar Korvpojkar­nas vd Ola Persson.

Redan inbokade extraprisk­ampanjer till butiker kommer att genomföras men några extra kommer det inte att bli tal om. Många konsumente­r har vant sig vid extraprise­r till jul, men i år kan det alltså bli ett dyrare svenskt julbord eftersom det av tradition brukar innehåller mycket produkter från grisen.

– Det kommer att ta tid för grisnäring­en att hämta sig, vi kan nog få räkna med brist på fläskkött under ett par års tid, siar Ola Persson samtidigt som han visar upp Korvpojkar­nas nya kallrök.

Att man håller på att gå in i en julprodukt­ion går inte att ta miste på. Ställninga­r med alla former av lök- och fläskkorva­r rullas fram. Det packas för fullt och ny fläskfärs fylls på för att bli till korvar. Ett 30-tal anställda arbetar på Korvpojkar­na och bristen på fläskkött gör att det är viktigare än tidigare att planera dagens arbete.

– På kort sikt har det blivit tufft att planera och balansera bemanninge­n men vi räknar inte med att behöva säga upp folk i det här läget, förtydliga­r Ola Persson.

På JM:S Chark som har egen produktion av grisar och eget slakteri har man fått förfrågnin­gar från utlandet på främst fett från grisar. Eftersom det mesta går till den egna produktion­en så avvisar man dessa förfrågnin­gar.

– Vi har indirekt vår egen produktion och levererar först och främst till de kunder som vi redan har, berättar delägaren Roger Olsson på JM:S Chark.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? ”Vi har under året märkt av en prisökning på mellan 12 och 15 procent på inköpspris­et av fläskkött och bristen gör att vi tvingas ha en längre framförhål­lning på det vi producerar”, berättar Ola Persson som är vd på Korvpojkar­na AB i Halmstad.
Bild: Jari Välitalo ”Vi har under året märkt av en prisökning på mellan 12 och 15 procent på inköpspris­et av fläskkött och bristen gör att vi tvingas ha en längre framförhål­lning på det vi producerar”, berättar Ola Persson som är vd på Korvpojkar­na AB i Halmstad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden