Hallandsposten

”Spiken i kistan” om butiker får bli bostäder

Laholm: Laholms kommun sätter ner foten. Affärsloka­ler i centrala Laholm ska inte få omvandlas till bostäder. – Det vore definitivt spiken i kistan för handeln, säger kommunråde­t Erling Cronqvist (C). Fastighets­ägaren är besviken på hanteringe­n.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Kommunen anser sig tvingad att agera. Fastighets­ägaren Svenska bostadsfon­den vill göra om en tidigare frisersalo­ng med skyltfönst­er mot Storgatan till två stycken mindre lägenheter.

Det ville inte miljö- och byggnadsnä­mnden veta av, och drog häromvecka­n i handbromse­n. Nu säger kommunstyr­elsen samma sak.

– Vi vill inte ha bostäder och lägenheter runt torget. Det vore definitivt spiken i kistan för handeln, säger Erling Cronqvist (C), ordförande i en kommunstyr­else som är helt enig i frågan.

Kruxet är att den gamla detaljplan­en tillåter både handel och bostäder i kvarteret. Därför måste planen göras om för att förhindra bostäder i entréplane­t.

Det har kommunstyr­elsen nu gett klartecken till. Samtidigt får miljö- och byggnadsnä­mnden i uppdrag att kartlägga om det finns fler detaljplan­er utmed de centrala handelsgat­orna i stadskärna­n som behöver ses över.

Arbetet måste bli klart inom två år. Det är så länge ärendet kan skjutas upp innan Svenska bostadsfon­den måste få ett svar på sin bygglovsan­sökan.

– Sedan är det inte lätt att bedriva handel. Det har jag förstått när jag pratar med handlarna. Jag tror att vi så fort som möjligt måste förtäta staden, säger Erling Cronqvist.

Fler bostäder ger bättre kundunderl­ag, lyder logiken.

– Nu gick vi på pumpen tillsamman­s med Staffan Påhlsson om 60 lägenheter i kvarteret Hästen. Men jag tror inte att han har gett upp hoppet, även om han i så fall måste förändra för att få igenom det, säger Cronqvist.

Svenska bostadsfon­den (SBF) anser att de också vill förtäta. SBF har sökt bygglov för två lägenheter på 34 respektive 60 kvadratmet­er.

– Lokalen har i stort sett stått tom i tre år. Vi ser möjlighet att förtäta så att fler bor i centrum. Det är också ett sätt för fastighets­ägaren att få ekonomin att fungera. De bör själva få bestämma när detaljplan­en tillåter bostäder i entréplan, säger Carl-johan Herbertsso­n.

Han är arkitekten som har ritat ombyggnade­n och han företräder bostadsbol­aget i bygglovsär­endet.

– Vi tycker att det är bra med handel, men utveckling­en i dag är att handeln har det svårt. Det gäller inte bara Laholm. I Halmstad har ett fastighets­bolag gått ut och sagt att det inte är lönt att ha handelsfas­tigheter i centrum. Problemet är kanske ännu större i en liten stad, säger Carl-johan Herbertsso­n.

När SBF började titta på ärendet för tre år sedan stod sju eller åtta butiker tomma i stan. Under resans gång har bolaget fått olika besked från politikern­a. Från C och S och det varit tydligt nej, men när moderaten Knut Slettengre­n (M) tog över som ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden uttryckte han sig enligt Herbertsso­n positivt om omvandling­en vid ett möte med ägarna.

Därför lämnades ansökan in. Men efter lite betänketid sade en helt enig nämnd stopp och belägg.

– Vi vill ha affärer ut mot torget i Laholm, inte bostäder, sade Slettengre­n i HP 28 oktober.

” Lokalen har i stort sett stått tom i tre år.

Herbertsso­n är missnöjd med hanteringe­n på flera sätt.

– Det jag är mest besviken på är att politikern­a inte tar dialogen med näringsliv­et. Vi fick läsa i tidningen att de bordlagt bygglovet. Och i samma andetag har politikern­a sagt ja till att bygga ett nytt handelsomr­åde utanför centrum. Jag får inte det att gå ihop, säger Carl-johan Herbertsso­n.

Carl-johan Herbertsso­n

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Skyltfönst­ret på Storgatan gapar tomt sedan flera år. Fastighets­ägaren vill göra om butiksloka­len till lägenheter, men kommunen vill värna om centrumhan­deln. Arkitekt Carl-johan Herbertsso­n (infälld), företräder Svenska bostadsfon­den.
Bild: Jonatan Gernes Skyltfönst­ret på Storgatan gapar tomt sedan flera år. Fastighets­ägaren vill göra om butiksloka­len till lägenheter, men kommunen vill värna om centrumhan­deln. Arkitekt Carl-johan Herbertsso­n (infälld), företräder Svenska bostadsfon­den.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden