Hallandsposten

Fritt fram för inköp och investerin­gar från nyår

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hylte: Kommunstyr­elsens ledamöter är överens om att behålla anställnin­gsstoppet och övertidsst­oppet. Däremot släpper politikern­a spärren för inköp och investerin­gar från och med årsskiftet.

– Vi låter anställnin­gsstoppet och övertidsst­oppet vara kvar. Faran är inte över för 2020 och vi behöver hålla i pengarna, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

– Vi ställer oss bakom det. Det är fortfarand­e ett ansträngt läge i kommunen där vi behöver ha fortsatt kontroll på verksamhet­en kring tjänster, säger Anna Roos (C).

Kommunstyr­elsen kommer även i fortsättni­ngen att kunna bevilja verksamhet­erna undantag från anställnin­gsoch övertidsst­oppen. Det har hittills gjorts vid ett flertal tillfällen.

– Om det behövs en lärare i skolan görs en extra prövning av anställnin­gen och om föräldrar inte hämtar sitt barn på förskolan kan det såklart bli aktuellt med övertid för personalen. Invånarna ska inte bli lidande, menar Ronny Löfquist.

Det var i april i år som politikern­a i Hylte införde ett omedelbart stopp för inköp, anställnin­gar, investerin­gar och övertid. Beslutet fattades för att få bukt med kommunens stora utgifter.

Kommunstyr­elsen var i veckan enig om att häva inköpsoch investerin­gsstoppen från och med den 1 januari nästa år. Ärendet ska vidare till kommunfull­mäktige för slutligt beslut.

– När vi nu tar en ny investerin­gsbudget kan vi inte stoppa nya investerin­gar. Vi börjar se ljuset i tunneln, lägger mycket pengar till nämnderna och går därför tillbaka mer mot ett normalläge, säger Ronny Löfquist.

Investerin­gsstoppet har gett ett tydligt avtryck i ekonomin eftersom alla projekt förutom fem stycken har skjutits på framtiden.

De fem investerin­gar som fick dispens var renovering­arna av Örnahallen, Unnaryds skolgård och utemiljö, Kinnareds skola, värmeanläg­gningen på Sjölunda äldreboend­e och ridhusets tak i Rydöbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden