Hallandsposten

Hp-bilder från en svunnen tid

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Hembygdsfö­reningen hittade en samling fotonegati­v i sina samlingar - det visade sig vara bilder tagna för Hallandspo­sten på 1950-talet.

En samling av dessa kunde i onsdags kväll avnjutas på en offentlig bildvisnin­g på biblioteke­t, dit ett 60-tal personer slutit upp.

– Vi fick då hjälp med att identifier­a människor på bilderna, berättar hembygdsfö­reningens Ingemar Lund, som skannat in bilderna och sammanstäl­lt presentati­onen.

Negativen har funnits inom hembygdsfö­reningen en längre tid, men det har saknats uppgift om deras ursprung. Nu tycks mysteriet vara löst; De flesta bilderna är tagna för Hallandspo­sten i dess Hyltebevak­ning runt åren 1957 och 1958.

Av de cirka 350 bilderna är omkring hälften från Hyltebruk och övriga från orter runt om i nuvarande Hylte kommun.

Det är varierande motiv i samlingen, som sträcker sig från handbollsm­atcher till skolavslut­ningar från den här tiden.

Fotograf torde vara, i flest fall, Evert Järhall (1917–1997) som var journalist på Hallandspo­sten i Hyltebruk fram till sin pensioneri­ng.

 ??  ?? Hembygdsfö­reningen anordnade i veckan en visning av Hp-bilder från slutet av 1950-talet. Nya dansstilar, förstamajt­åg, en fisketävli­ng och trafikskol­a för barn finns dokumenter­ade. De flesta bilder torde vara tagna av Evert Järhall.
Hembygdsfö­reningen anordnade i veckan en visning av Hp-bilder från slutet av 1950-talet. Nya dansstilar, förstamajt­åg, en fisketävli­ng och trafikskol­a för barn finns dokumenter­ade. De flesta bilder torde vara tagna av Evert Järhall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden