Hallandsposten

Professor: De får aldrig rätt mot kinesiska staten

Att tvinga kunder till registreri­ng genom ansiktsige­nkänning, har företag i jättelande­t Kina verkligen rätt till det? Ett sådant fall från en djurpark har satt ett historiskt rättsfall i rullning.

- Moa Kärnstrand/tt

Guo Bing, professor i staden Huangzhou i östra Kina, skulle i oktober besöka ett zoo i närheten av sin bostad.

Det är något han ofta brukar göra som innehavare av ett årskort där. Under flera år har parken använt fingeravtr­yck för att identifier­a besökarna, men nu fick Guo inför sitt besök ett mejl som berättade att parken skulle börja använda obligatori­sk ansiktsige­nkänning.

Då fick professorn nog – och stämde företaget som driver djurparken. Det är det första rättsfalle­t som kan pröva användande­t av ansiktsige­nkänning i den asiatiska stormakten.

Kina är det land i världen där användning­en av ansiktsige­nkänning är allra mest utbredd och en plats där teknologin byggs ut och utvecklas i en rasande takt.

Samtidigt har ett motstånd vuxit bland kineser de senaste åren kring hur företag samlar in och använder den så kallade biometrisk­a datan, säger Mimi Zou, forskare i kinesisk juridik vid universite­tet i Oxford, till TT.

Fallet med professor Guo är ett exempel på det, säger hon.

– Vi ser högljudda protester i sociala medier. Människor i Kina har börjat kräva skydd av sin digitala integritet, säger Zou.

” Vi ser högljudda protester i sociala medier. Människor i Kina har börjat kräva skydd av sin digitala integritet.

Mimi Zou, forskare i kinesisk juridik vid universite­tet i Oxford

Lagstiftar­na är snabba att snappa upp folks missnöje och man håller på att förbättra lagstiftni­ngen för att stoppa missbruk av data.

– Men å andra sidan är Kina en övervaknin­gsstat och när det gäller

statens användande av folks data finns det inget utrymme alls för integritet. Det är den stora motsägelse­n.

För den kinesiska staten är ansiktsige­nkänning ett av de viktigaste verktygen i bygget av det sociala kreditsyst­em som ska rullas ut under nästa år, i vilket medborgarn­a poängsätts efter hur de agerar. Tekniken används också för att kartlägga minoritete­r och andra som regimen i Peking vill hålla i ett järngrepp.

Ingen utomståend­e vet egentligen hur utbyggt systemet med ansiktsige­nkänning är i Kina i dag. Men enligt en plan som antogs 2015 ska tekniken byggas ut så att varenda en av landets nära 1,4 miljarder invånare ska kunna kännas igen på under tre sekunder.

Det kan låta som ett rejält intrång i privatlive­t, men faktum är att statens insamling och användning av sådana data möts av en helt annan acceptans hos medborgarn­a än de privata aktörernas, förklarar Mimi Zou.

– Det kan vara svårt att förstå, men kinesernas förtroende för staten är högt. Mycket högre än i andra länder, säger hon.

Dock förekommer sannolikt viss självcensu­r bland kineser.

Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universite­t, håller med.

– Frågan om integritet är underordna­d de viktigare frågorna som handlar om ordning och brottsbekä­mpning, säger han.

Samtidigt har vanliga kineser fått erfara hur privata företag låtit bedrägerie­r och andra olaglighet­er ske.

– I dagens Kina kan man faktiskt ställa privata företag till svars, utkräva ansvar och få rätt. Men man kan aldrig få rätt mot staten, säger Lagerkvist.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden