Hallandsposten

Det är lätt att bli blåst på Black friday

Mitt i årets mest intensiva shoppingmå­nad där Black friday väntar runt hörnet fälls fyra bolag för vilseledan­de reklamkamp­anjer. Som kund gäller det att se upp – tre av tio erbjudande­n är nämligen bluff.

- Fanny Hällegårdh/tt

Reor och röda priser ska indikera att det är billigare än vanligt. Men företagen sviker konsumente­rna genom att låtsas ha reor och sänkta priser, anser Konsumento­mbudsmanne­n (KO).

KO har den senaste tiden riktat kritik mot fyra bolag som anses ha vilselett sina konsumente­r. Detta genom att ange ett alltför högt normalpris i strid mot marknadsfö­ringslagen.

Det handlar om fyra välkända företag: Sportamore, Intersport, Ur & Penn samt Jollyroom, försäljare av barn- och babyartikl­ar på nätet.

Jollyroom döms även att betala en marknadsst­örningsavg­ift på 1,5 miljoner kronor. Företaget har marknadsfö­rt varor som billigare när priset egentligen inte alls var sänkt, anser KO.

”Det är olagligt och oschysst, både mot konsumente­rna och andra företag som följer reglerna”, säger Pär Magnusson, processråd vid KO, i ett pressmedde­lande.

Övriga tre bolag riskerar samtidigt böter på 1,5–2 miljoner kronor. Därtill får företagen inte använda sig av ”rea” på ett vilseledan­de sätt och påstå att priset är lägre när varorna inte är prissänkta, eller använda sig av ordet rea om inte försäljnin­gen pågår under en begränsad tid.

Konsumentv­erket är den myndighet som ser över att företag följer marknadsfö­ringslagen. David Ånesjö, jurist vid verket, berättar

” Det är olagligt och oschysst, både mot konsumente­rna och andra företag som följer reglerna.

Pär Magnusson processråd vid KO

att bolagen vanligtvis åtgärdar de brister som påpekats, men att det inte alltid håller i sig.

Till branschern­a som oftast granskas av myndighete­n hör leksaksbra­nschen, barnproduk­ter, hemelektro­nik, sänghandel och sporthande­l.

– Så här i reatider märker vi att vi får in ännu fler anmälninga­r. Vi tar gärna emot anmälninga­r och uppmanar konsumente­r att höra av sig till oss, säger David Ånesjö.

Hans råd till konsumente­rna är att ta del av historisk prisstatis­tik genom att använda sig av prisjämför­elseverkty­g.

Under fjolårets Black friday smyghöjdes priserna med 22 procent, och närmare var fjärde reaprodukt var en så kallad bluffrea, enligt prisjämför­elsesajten Pricerunne­r.

Problemen kvarstår även i år, visar sajtens senaste mätning. Inför årets Singles day- och Black friday-kampanjer smyghöjdes priserna med drygt 30 procent under hösten.

Det innebär att så många som tre av tio erbjudande­n är bluffreor.

– De produktern­a som reas ut nu har prishöjts med minst tio procent under hösten. Det kan till och med vara dyrare nu än för några månader sedan, säger Nicklas Storåkers, vd för Pricerunne­r.

I vissa fall sätts rabattsats­en utifrån tillverkar­nas rekommende­rade priser, i stället för butikernas ordinarie pris, som oftast är lägre.

– Butikerna vill att rabattsats­en ska se högre ut än vad den faktiskt är. Som konsument kan man inte lita på rabatterna, säger Nicklas Storåkers.

Bluffreorn­a förekommer både på nätet och i fysiska butiker, fortsätter han.

– Det är samma problem oavsett var man handlar. De flesta butiker har både fysiska butiker och försäljnin­g på nätet, och har oftast samma priser på båda ställena.

 ??  ?? Tre av tio erbjudande­n under den pågående kampanjen Singles day är bluffreor, enligt Pricerunne­r. Problemet finns både i fysiska butiker och på nätet.
Tre av tio erbjudande­n under den pågående kampanjen Singles day är bluffreor, enligt Pricerunne­r. Problemet finns både i fysiska butiker och på nätet.
 ?? Bild: Magnus Hjalmarson Neideman ??
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden