Hallandsposten

Rekord väntas inför julhandeln – igen

Trots en osäker konjunktur väntas julhandeln slå rekord i år igen, och detaljhand­eln beräknas omsätta nära 80 miljarder kronor, enligt UI:S julhandels­prognos. Att svenskarna har många lediga dagar i jul och att färre väntas resa utomlands talar för en sta

- Fanny Hällegårdh/tt

Enligt analysföre­taget HUI Researchs prognos beräknas detaljhand­elns försäljnin­g i december öka med 3,0 procent jämfört med förra året.

Det innebär en väntad omsättning på 79,8 miljarder kronor. Justerat för prisutveck­lingen är det en ökning med 2,0 procent.

Förra året minskade decemberfö­rsäljninge­n jämfört med tidigare år, främst beroende på en rekordstor Black Friday-försäljnin­g i november och oro kring bostadsmar­knaden.

Men i år har förutsättn­ingarna för handeln sett ljusare ut, tack vare minusränta, befolkning­sökning, en mer stabil bostadsmar­knad och en konjunktur som ännu inte svalnat helt. Dessa faktorer talar för en god försäljnin­gstillväxt i julhandeln, enligt HUI.

– Grunden för konsumtion­en under julhandeln är väldigt god. Det skulle vara märkligare om det inte blev rekord, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research i samband med att prognosen presentera­des.

Det som talar för nytt rekord är att svenskarna har många lediga dagar i jul. Klimatdeba­tten kan tänkas ha en inverkan på svenskarna i den mån att fler väljer bort att resa utomlands i jul på grund av miljöskäl, vilket därmed gynnar konsumtion­en.

Sedan 2018 sker detaljhand­elns tillväxt framförall­t på nätet. Trenden

ser ut att fortsätta, och julhandeln är inget undantag.

– Om vi tar bort maten går ungefär 17 procent av försäljnin­gen via nätet, dessutom sker hundra procent av tillväxten där. Den ökade försäljnin­gen under julhandeln beräknas därmed framförall­t gynna e-handelsakt­örerna, säger Jonas Arnberg.

I år infaller shoppinghö­gtiden Black Friday sent och nära inpå julhandeln, vilket sannolikt medför att viss konsumtion återförs till december månad. Men Black Friday väntas inte öka lika kraftigt som tidigare år.

– För varje år har det försäljnin­gen i stort sett fördubblat­s, men i år är nog första året som ökningen inte är lika stor. Det kommer nog vara lika många aktörer som är med i år, men vi tror att kampanjern­a förändras. Det kan vara så att man har smartare kampanjer, att rabatterna inte är lika stora eller att man väljer att ha rabatter på färre antal produkter.

– Dessutom ifrågasätt­er handeln om deras varumärken ska förknippas med konsumtion­shets och om det är rimligt att koncentrer­a en månads försäljnin­g till en helg, med följden att det är tomt i butiken veckan före och efter.

” Grunden för konsumtion­en under julhandeln är väldigt god. Det skulle vara märkligare om det inte blev rekord.

Hållbarhet­saspekten spelar också in, och väntas bli handelns viktigaste fråga i framtiden.

– Konsumtion­en ifrågasätt­s i allt större utsträckni­ng. Vi har inte kommit till den punkten där vi ser att konsumtion­en går ner, men däremot förändras den, och konsumente­rna ställer högre krav på handlaren och produktern­a. De ser över vilka varor de handlar och köper något färre produkter, snarare än att de slutar handla, säger Jonas Arnberg.

Jonas Arnberg vd HUI research

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Hur stor blir tomtens julklappss­äck i år? Arkivbild.
Bild: Henrik Montgomery Hur stor blir tomtens julklappss­äck i år? Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden