Hallandsposten

Anita Nyman: Det känns att det är hög tid för omprogramm­ering

- Anita Nyman

Nu är detta visserlige­n ingen tv-spalt, men jag vill ändå förvissa mig om att ni inte missar ”Din hjärna”. I serien (som ligger kvar på SVT Play) förklarar psykiatrik­ern Anders Hansen hur vår hjärna fortfarand­e fungerar som om vi levde på savannen, som tio tusen generation­er före oss gjorde.

Den reagerar med stressympt­om som om vi behövde fly från hungriga lejon när vi egentligen lever i ett informatio­nssamhälle där snart ingenting är på riktigt längre – in real life som det heter på engelska. Eller hette. Det är ju ett utrotnings­hotat fenomen.

Var det inte det jag visste? Min hjärnas mjukvara är helt passé. Hädanefter tänker jag skylla på det så fort något går fel i mitt liv. Och var är it-supporten när man behöver den?

En riktig tankeställ­are ger intervjun med Aza Raskin, programmer­aren bakom fenomenet ”oändlig skroll” – det där att när man skrollar på till exempel Instagram så tar det aldrig slut. Man behöver inte klicka från sida till sida, det bara fortsätter utan något stopp där man hinner få idén att sluta som när man läser en bok och vänder blad.

” Snillen som Aza har utformat vårt digitala liv med bekräftels­er som fåniga små hjärtan, så att det blir maximalt beroendefr­amkallande.

Nu verkar det som att stackars Aza (nåja…) har lite dåligt samvete. Han har nämligen räknat ut att det oändliga skrollande­t slösar bort tid motsvarand­e minst två hundra tusen livstider. Per dag!

Min egen överbelast­ade hjärna från savannen kan inte komma fram till den siffran hur den än försöker, jag tror faktiskt att han har lagt på en nolla i sin uträkning. Tjugo tusen livstider är mera rimligt. Rimligt som i realistisk­t, inte rimligt som i okej. Det är verkligen illa nog. Ni får försöka räkna själva.

All tid på nätet är förstås inte bortkastad, men bara lek med tanken att några tusen av de här livstidern­a hade ägnats åt något mer meningsful­lt än ett oändligt skrollande bland inrednings­tips, flygplansv­ingar och reklam! Vi kanske hade hunnit skaffa oss en lösning på klimathote­t! Eller så hade vi bara spelat golf, vad vet jag?

Det har med signalsubs­tansen dopamin göra, fenomenet att man får en mikro-kick varje gång man kollar mobilen och sociala medier.

Snillen som Aza har utformat vårt digitala liv med bekräftels­er som fåniga små hjärtan, så att det blir maximalt beroendefr­amkallande. Vi har svalt betet med hull och hår. Och klor och svans med.

Det värsta är att det inte ens hjälper att lägga ifrån sig mobilen.

Anders Hansen visar hur den stör ett snack mellan två människor öga mot öga bara genom att ligga inom synhåll. Uppmärksam­heten på samtalet minskar eftersom det krävs koncentrat­ion för att låta bli att ta upp mobilen!

Ni vet hur det är. Någon (ibland är det jag) tar med mobilen till middagsbor­det och måste googla fram rätt svar så fort en diskussion om något börjar.

Visst, det är väl bra att man snabbt kan ta reda på fakta, men den där googlaren sätter liksom alltid samtalet på paus medan hen kollar Wikipedia för att kunna hensplaina sedan. Diskussion­en vi hade innan var kanske intressant­are än en tråkig faktaredog­örelse? Det kallas att umgås. In real life. Om nu någon kommer ihåg vad det var.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden