Hallandsposten

Efter dubbla Sm-guld: Drömmer om Elitloppet

Endast 23 år ung och karriären går spikrakt uppåt. Henriette Larsen, lärling hos travtränar­en Peter Unterstein­er i Halmstad, har redan kört in flera miljoner kronor och dubbla Sm-guld.

- Andrea Blixt

Henriette Larsen tog Sm-guld i ungdomskla­ssen 2017, för några veckor sedan var det dags igen när årets SM arrangerad­es på Åbys travbana. Sm-segern är en av 40 på 373 starter som hon gjort under 2019 och värderas högt av Halmstadta­langen.

– Bara att ta sig till SM är viktigt för karriären. De tolv segerrikas­te lärlingarn­a får vara med och sen att vinna är en bonus. SM är SM och det är något av de största man kan delta i, i Sverige, säger Henriette Larsen om guldet.

Sedan 2014 arbetar Larsen som hästskötar­e för Stall Unterstein­er. Det är långa arbetsdaga­r som börjar 05.30, hästarna tränas under dagen och på kvällarna är det tävling på schemat för Larsen som då övergår från rollen som hästskötar­e till lärling i verksamhet­en, en möjlighet hon värdesätte­r.

– Det betyder jättemycke­t för mig. Jag körde lite innan men sen kom jag hit och fick köra mer. Jag är tacksam över att Peter tillåter mig att köra, efter det så har karriären satt fart och jag har fått köra åt andra tränare, utan Peter hade det inte varit möjligt.

Larsen växte upp med sin familj i Danmark och redan då fanns hästar och trav med i vardagen. Som fyraåring började hon träna ponnytrav och ett år senare debuterade Larsen på tävlingsba­nan vilket svenska regler hade stoppat.

– I Sverige hade det aldrig varit tillåtet att börja tävla när man är fem år, i Danmark är reglerna inte lika hårda. Men det gick ju bra, jag hade ju tränat ett år, skrattar Larsen.

2006 flyttade familjen till Sverige och travsporte­n var en orsak.

– Det är mycket mer seriöst i Sverige. En anledning till att vi flyttade är för att travsporte­n är bättre här, det är svårare att leva på det i Danmark, det finns mer pengar att köra om i Sverige.

Och pengar är något som 23-åringen kör in, drygt 3,5 miljoner hittills under 2019. Larsens karriär går från klarhet till klarhet med sikte på stora framtidspl­aner.

– Jag hoppas på att fortsätta på samma nivå och göra lika bra resultat. I framtiden vill jag bli travtränar­e och det skulle vara häftigt att starta Elitloppet, det är en dröm.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Halmstadta­langen Henriette Larsen är en av de segerrikas­te lärlingarn­a i Sverige.
Bild: Roger Larsson Halmstadta­langen Henriette Larsen är en av de segerrikas­te lärlingarn­a i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden