Hallandsposten

Nu ska André Myhrer ta sina sista segrar

Levi, Yuzawa Naeba och Cortina. Det är där André Myhrer ser sina bästa chanser att uppfylla karriärens sista stora målsättnin­g – att ta minst två världscups­egrar till. – Jag hoppas kunna knyta ihop det, säger alpinveter­anen.

- Jens Bornemann/tt

I fjol var det ett stundande VM på hemmaplan som fick honom att fortsätta, trots att han i och med Os-guldet egentligen hade nått sitt största mål redan.

I våras var det snarare ett revanschsu­g just efter VM i Åre som drev på.

André Myhrer, som fyller 37 i januari, höll på beslutet några månader. Men till slut bestämde han sig för ytterligar­e en säsong i den alpina världscupe­n, trots att vintern inte bjuder på något stort mästerskap.

I stället hittar den regerande Os-mästaren motivation­en i att försöka putsa till sitt CV lite till. Myhrer står just nu på åtta världscups­egrar, men vill gärna komma upp i tvåsiffrig­t innan han drar sig tillbaka.

– Det var det som jag gick i gång på i våras, det är något att hänga upp satsningen på, säger han.

– Man behöver något att jobba efter.

Med sina åtta segrar är han redan fjärde bästa svensk genom tiderna bakom Ingemar Stenmark (86), Anja Pärson (42) och Pernilla Wiberg (24). Tanken är dock att det ska bli tio segrar senast i och med världscupa­vslutninge­n i italienska Cortina i mars – en backe som slalomherr­arna i världscupe­n inte tävlat i på 30 år.

Förhoppnin­gen är att den första segern ska komma redan slalomprem­iären i finländska Levi nästa helg.

– Jag hoppas att en seger kan komma redan i Levi, det är en backe som tilltalar mig, säger Myhrer, som i övrigt tror mest på tävlingen i japanska Yuzawa Naeba och just Cortina.

– I Japan är det en backe där jag var tvåa i senast, nära vinst. Och Cortina har jag inte kört i, men jag brukar vara rätt bra i nya backar så det ska bli spännande att köra.

De – minst – två ytterligar­e segrarna lockar. En viktig del av beslutet att fortsätta var dock också ett delvis nytt träningsup­plägg inför säsongen. För att kunna vara hemma med hustrun Madelene och de båda barnen har Myhrer förhandlat till sig ett upplägg med fler lediga helger och fler dagar på hemmaplan i Hudiksvall.

– Det är en utmaning för André att ha familj samtidigt, det respektera­r vi och har försökt att anpassa upplägget efter det, säger landslagsc­hefen Fredrik Kingstad.

Myhrer utvecklar:

– Det är lite mer måndag–fredag, det var en önskan att kunna ha det lite mer normalt hemma, utan de här långa perioderna av frånvaro, säger han.

– Madelene drar ett tungt lass i långa perioder. Hon måste också få ha sitt liv utanför jobb och barnpassni­ng. Det var ett beslut vi tog gemensamt, att vi kan köra vidare med det här upplägget ett år till.

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? André Myhrer i Björnrike inför VM i Åre i vintras.
Bild: Pontus Lundahl André Myhrer i Björnrike inför VM i Åre i vintras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden