Hallandsposten

Ulvaeus gör Pippi-show efter metoo

Världens starkaste flicka flyttar in på Cirkus i Stockholm. I ett samarbete med Cirkus Cirkör sätter Björn Ulvaeus nästa år upp den musikalisk­a cirkusföre­ställninge­n ”Pippi på cirkus”. – Den här genren har ingen gett sig på förut, säger Ulvaeus.

- Sofia Sundström/tt

Björn Ulvaeus ville sätta upp en föreställn­ing på Cirkus med en Astrid Lindgren-figur, men visste inte vilken han skulle välja. Sedan kom hösten 2017.

– Vi var inne på Pippi-spåret, men det var metoo som blev droppen. Hon represente­rar det på något sätt. Att hon framför allt är ”independen­t” och stark, säger Björn Ulvaeus.

Föreställn­ingen kommer att vara en cirkusföre­ställning och en musikal på samma gång, och Björn Ulvaeus har skrivit låttexter till redan släppt Bao-musik.

– Det råkar vara så att Benny Andersson har skrivit och spelat in ett antal låtar som det är väldigt mycket cirkus över. Jag tror att tre eller fyra av dem passar som handen i handsken här. Sedan kommer det en ny låt från oss, berättar han.

Musiken ska framföras av ”en flygande orkester”.

Fler kända figurer kommer att dyka upp i föreställn­ingen: Pippis ständiga följeslaga­re Tommy och Annika, poliserna Kling och Klang samt Prussilusk­an, som i vanlig ordning vill sätta in Pippi på barnhem. Manuset är baserat på Astrid Lindgrens

berättelse om när Pippi gick på cirkus och träffade cirkusprin­sessan Miss Carmencita, lindansers­kan Elvira och Starke Adolf.

Än står det inte klart vem som kommer att spela världens starkaste flicka, men sökandet pågår för fullt. För cirkusregi­n står Tilde Björfors, medan Maria Blom ansvarar för föreställn­ingens personregi.

– Det kommer att flyga folk i taket. Det kommer att börja som en cirkusföre­ställning och Pippi kan inte låta bli att ge sig in i den, skapar kaos och tar omedvetet över, säger Tilde Björfors.

”Pippi på cirkus” innebär också att Cirkus kommer att hålla öppet på sommaren. Att den rödhåriga barnboksfi­guren är känd utanför

Sveriges gränser bidrog till valet av henne. Enligt Björn Ulvaeus behövs det generellt ett större utbud av aktivitete­r för unga.

– Jag har haft barn själv och vet hur lite det finns att göra. Jag ville göra någonting som har hög produktion­sstandard och att det inte är gjort med vänsterhan­den bara för att den riktar sig till barn, säger han.

Föreställn­ingen är också ett samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag – och fler Pippi-satsningar är på gång från deras sida. År 2020 fyller barnbokska­raktären 75 år och tidigare i år gick bolaget ut med att en långfilm är på gång.

– Det är fortfarand­e i ett väldigt tidigt stadium, den kommer inte nästa år. Men vi är i startgropa­rna för en fantastisk ny internatio­nell storfilm med Pippi. Förhoppnin­gsvis blir det fler filmer också, inte bara en, säger företagets vd Olle Nyman.

”Pippi på cirkus” har premiär den 26 juni 2020 och biljettern­a släpps måndagen den 25 november i år.

 ??  ?? Regissörer­na Maria Blom och Tilde Björfors samt Olle Nyman, vd för Astrid Lindgren Aktiebolag.
Regissörer­na Maria Blom och Tilde Björfors samt Olle Nyman, vd för Astrid Lindgren Aktiebolag.
 ?? Bild: Karin Wesslén ?? Björn Ulvaeus är exekutiv producent för ”Pippi på cirkus”.
Bild: Karin Wesslén Björn Ulvaeus är exekutiv producent för ”Pippi på cirkus”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden