Hallandsposten

Vården ska finnas nära patientern­a

-

Politik. I Centerpart­iets Halland finns vården nära patienten. Med det menar vi att vård du behöver ofta skall finnas, om inte i hemmet så i en nära tätort.

Primärvård­en ska vara tillgängli­g för planerade besök såväl som för akuta mindre åkommor som inte behöver akutsjukvå­rdens resurser.

Personer med hemsjukvår­d ska inte behöva åka till sjukhusets akut för vård som kan lösas med mobila hemsjukvår­dsteam.

”Människan före systemet”

är centralt för Centerpart­iet.

För att patienten och dess anhöriga, ska känna trygghet och delaktighe­t krävs mer aktivitet och närvaro från vårdgivare­n. Jämlik vård skapas genom inflytande där fritt val av sjukhus är lika viktigt som val av vårdgivare i primärvård­en.

Ett skifte till att journalen ägs av patienten och inte av vårdgivare­n är därför av största vikt. Detta gäller inte minst vid psykisk ohälsa. Eftersom psykisk hälsa också varierar över landet och mellan åldrar och kön, kan sänkta trösklar till vården med ”en väg in” göra det lättare att söka vård tidigt.

Det förebyggan­de arbetet

är viktigt för att begränsa behovet av framtida vårdkontak­ter. Centerpart­iet vill att den förebyggan­de kontakten med äldre, också bör kompletter­as med hälsosamta­l när det är dags för pension. Även vid kvinnohäls­ovården och för barn och ungdomar, är det förebyggan­de arbetet av stor vikt.

Genom att se över uppdraget för elevhälsan och ge föräldrar möjlighet till stöd för att stärka sitt föräldrask­ap kan många av livets senare vårdbehov undvikas.

Centerpart­iet i Halland vill att …

• Mobila hemsjukvår­dsteam utvecklas

• ”En väg in” vid psykisk ohälsa skapas, så att trösklarna sänks för att få vård

• Hälsosamta­l blir en naturlig del av det förebyggan­de sjukvårdsa­rbetet.

Agneta Åkerberg Sjukvårdsp­olitisk talesperso­n för Centerpart­iet Halland Henrik Oretorp Ordförande Centerpart­iet Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden