Hallandsposten

”Sveriges domstolar sitter i för stor kostym”

Halmstad: I år går tingsrätte­n i Halmstad back med ungefär en miljon kronor, trots ökade anslag till rättsväsen­det. Orsaken är att Domstolsve­rket tar hela kakan.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77

Regeringen skjuter till 174 miljoner kronor i ett engångsbel­opp i år. Nästa år utökas anslagen till Sveriges domstolar med 280 miljoner kronor. Men de extra miljonerna räcker ändå inte för att hålla i gång hela verksamhet­en.

Sveriges domstolars beräkning pekar på att de skulle behöva en utökning med 550 miljoner 2020, ytterligar­e 40 miljoner kronor 2021 och ytterligar­e 60 miljoner 2022.

Ett av kraven som ställs på landets domstolar är att föryngra nämndemann­akåren. Vid tingsrätte­n i Halmstad var man tidigt ute och nådde för flera år sedan en påtaglig föryngring. Satsningen visar sig dock inte bara i slätare ansikten på ledamötern­a i rättssalar­na, eftersom fler behöver få ersättning för förlorad arbetsinko­mst har tingsrätte­n en ökad kostnad på en kvarts miljon om året.

En utgift som man hittills inte fått någon kompensati­on för.

Faktum är att de krav som ställs på domstolarn­a och tilldelnin­gen av ekonomiska medel haltar så pass mycket att lagmannen vid tingsrätte­n i Halmstad, Pia Johansson, ser sig tvingad att informera allmänhete­n om det ekonomiska läget.

– När vi fick besked om de utökade anslagen tidigare i höst blev vi försiktigt hoppfulla. Men det visar sig att det vi får i år går till Domstolsve­rket för att täcka underskott. Vi som represente­rar domstolar som har underskott har fått besked att vi inte får del av pengarna.

Hoppet ställdes då till nästa års utökning på 280 miljoner kronor.

– Sveriges domstolar sitter i en för stor kostym, av de 280 går redan 180 miljoner till att täcka den för stora kostymen. Kvar återstår bara

” Vi måste inte ändra köttkonsum­tionen, vi måste ändra våra matvanor.

Debatten kring klimatförä­ndringarna, och vilken roll köttkonsum­tionen spelar, är fortsatt het. Statistike­n från Jordbruksv­erket visar att köttätande­t minskar och att vegotrende­n växer sig allt starkare. År 2018 var konsumtion­en 83,5 kilo per person och år, jämfört med 87,7 kilo två år tidigare.

Ralf Tebaay, ägare av Gundmundsg­ården köttspecia­liteter i Slöinge och Gudagott i centrala Halmstad, har arbetat i branschen i 21 år. I somras märkte han en tydlig skillnad på vad gästerna valde från menyn. Men han menar att köttkonsum­tionens siffror kan vara vilseledan­de.

– Det handlar om vad man har för beräknings­underlag. Man mäter köttet som har blivit slaktat och slår ut det på antal invånare, och alltså inte köttet som faktiskt äts. Det blir missvisand­e. Svenskarna är väldigt medvetna och i Sverige har vi en låg köttproduk­tion jämfört med i övriga EU, säger han.

Ralf Tebaay Gudmundsgå­rdens ägare

Gudmundsgå­rdens fokus är just lokalprodu­cerat kött och chark och Tebaay märker därför ingen större skillnad på omsättning­en. Han menar att Gudmundsgå­rdens kunder alltid har varit matmedvetn­a och att ribban därmed har satts högt. Däremot har köttet som läggs i kundkorgar­na skiftat. Försäljnin­gen av lamm och vilt har ökat markant medan nötkreatur har minskat påtagligt.

– Problemet ligger egentligen i lyxkonsumt­ionen. Alla vill ha de ädlaste detaljerna och därför slaktas fler djur än vad som egentligen behövs. Vi måste inte ändra köttkonsum­tionen, vi måste ändra våra matvanor. Skulle vi äta djurens alla delar skulle vi minska köttproduk­tionen med 40 procent och alltså slakta 40 procent färre djur. Nu slängs det i soptunnan i stället. Det är inte försvarbar­t.

Spåren efter de nya mattrender­na är märkbara även i de stora butikskedj­orna. Enligt Stefan Strid, färskvaruc­hef på Ica Maxi högskolan, tappar köttförsäl­jningen runt tre procent varje år.

– Vi märker av en minskning, det går åt mindre volym kött helt enkelt. Det är en av de avdelninga­r som backar försäljnin­gsmässigt, till förmån för både vegetarisk­t och färsk fågel, säger han.

Även Stefan Strid ser att mycket av det kött som säljs är finare detaljer, men att även färsen ligger fortsatt stabilt. Det är det hela muskelkött­et som har minskat, tillsamman­s med det som importeras.

– Efter förra årets varma sommar tror jag att kunderna är mer trogna de svenska gårdarna. Det finns en vilja att stödja den svenska bonden.

På Citygross i Halmstad ser det däremot annorlunda ut. Åtminstone vad gäller sommarmåna­derna i år.

– Vår köttförsäl­jning ökade mellan 50 och 70 procent i somras jämfört med förra året. Jag tror att det har med fjolårets grillförbu­d att göra och därför är det svårt att jämföra, säger Mikael Rasmusson, färskvaruc­hef.

Men även Mikael Rasmusson bekräftar att köttförsäl­jningen generellt sett har gått ner och att de säljer ytterst lite av det importerad­e köttet – omkring en procent av totalen. Samtidigt är efterfråga­n av fågel inte så stor som väntat.

– Jag trodde att kycklingen skulle öka mer. Den har ökat lite, men inte i den takt jag trodde. Men visst, det går åt mer kyckling och det tror jag har med klimatdeba­tten att göra.

 ??  ?? Tingsrätte­ns lagman Pia Johansson slår larm om att de ekonomiska resurserna inte är tillräckli­ga för domstolens verksamhet.
Tingsrätte­ns lagman Pia Johansson slår larm om att de ekonomiska resurserna inte är tillräckli­ga för domstolens verksamhet.
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Statistike­n från Jordbruksv­erket visar att köttätande­t minskar och att vegotrende­n växer sig allt starkare.
Bild: Andreas Olsson Statistike­n från Jordbruksv­erket visar att köttätande­t minskar och att vegotrende­n växer sig allt starkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden