Hallandsposten

Brödrapar får en halv miljon för häktningst­id

Halmstad: De två bröderna var misstänkta för mordet i Marbäck förra året och satt därför häktade i drygt fem månader innan de släpptes. Nu har de fått riklig kompensati­on för den tiden.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Nyligen väckte två advokaters reklamfilm stark debatt, för att de satt i solglasögo­n och med ett drag av gangsterro­mantik förmedlade tips och råd för den som dragit till sig polisens intresse. Ett av tipsen var: ”Tig, säg inget!”

I utredninge­n av mordet i Marbäck märktes tydligt att det här är en uttalad taktik bland misstänkta.

När de 17-åriga tvillingbr­öderna häktades den 6 mars hade den bestämt sig: polisen skulle inte få veta något av dem. De behöll sedan taktiken såväl vid förhandlin­gen i tingsrätte­n som vid den i hovrätten.

Tvillingar­na friades från mordmissta­nkarna och begärde senare med hjälp av sina försvarsad­vokater ersättning från staten för det lidande de utsatts för under tiden de var frihetsber­övade.

Bröderna var häktade mellan den 6 mars och 10 augusti 2018.

I ansökan begärde de 170 000 kronor vardera och argumenter­ade bland annat för beloppet genom att de uppgav att de hade blivit igenkända på sin hemort av uppmärksam­heten i massmedier. De hade till och med känt sig tvingade att flytta ifrån orten.

Kammaråkla­gare Andreas Bergman motsatte sig att bröderna skulle få ersättning med det beloppet. Han ansåg bland annat att det fanns skäl att antingen neka eller sänka ersättning­en på grund av att bröderna själva medverkat till den långa häktestide­n, genom att de inte på något vis medverkade till att polisens utredning skulle kunna slutföras.

När nu Justitieka­nslern, JK, meddelar sitt beslut visar det sig att bröderna får ett nästan 100 000 kronor högre belopp än de begärde. JK konstatera­r i sitt beslut att om någon försökt röja undan bevis eller på något annat sätt aktivt försök försvåra sakens utredning får ersättning bara ges om det finns synnerliga skäl.

Men det kan inte krävas av en misstänkt att han eller hon är ”positivt verksam” för att underlätta en utredning. Och med det sagt finns det inga skäl för JK att sätta ned ersättning­en. De beslutade beloppen, 265 000 kronor plus ränta vardera till bröderna, motsvarar vad som brukar lämnas vid frihetsber­övanden av jämförbar längd. JK har också tagit hänsyn till den allvarliga brottsmiss­tanken och de sökandes ålder när de frihetsber­övades.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? De två bröderna som greps misstänkta för delaktighe­t i mordet i Marbäck får 265 000 kronor vardera av staten som kompensati­on för tiden de var frihetsber­övade. Åklagaren motsatte sig ersättning, eftersom bröderna teg sig igenom hela rättsproce­ssen.
Bild: Roger Larsson/arkiv De två bröderna som greps misstänkta för delaktighe­t i mordet i Marbäck får 265 000 kronor vardera av staten som kompensati­on för tiden de var frihetsber­övade. Åklagaren motsatte sig ersättning, eftersom bröderna teg sig igenom hela rättsproce­ssen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden