Hallandsposten

Mp-huset fick Olaf att flytta från Hylte

Hylte: Den tidigare deltagaren Olaf Röjarsvärd berättar hur det gick till bakom Mp-husets väggar. Kravet att han skulle gå upp till heltid, trots en arbetsförm­åga under 25 procent, fick honom till slut att flytta från Hylte.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

– Ingenting har förändrats. Deltagarna blir sedda som dumma, lata och odugliga.

Olaf Röjarsvärd har arbetat med it i 30 år, men hans medfödda skolios har gjort att problemen med rygg, nacke och leder bara förvärrats med åren.

– Det gör att jag har en arbetsförm­åga som inte ens kommer upp i 25 procent.

Olafs arbetsförm­åga har fastställt­s av Arbetsförm­edlingen med stöd av vårdcentra­lens läkare och fysioterap­euter.

– Vårdcentra­len i Hylte bedömer inte arbetsförm­åga utan överlåter det till Arbetsförm­edlingen, men socialsekr­eteraren förkastade Arbetsförm­edlingens slutsats. De behöver inte heller ta hänsyn till andra myndighete­r utan gör sin egen bedömning. Däremot kräver de läkarintyg, menar Olaf.

Han blev beviljad en plats på Mp-huset där han skulle ha arbetspröv­ning, genom att ägna sig åt kulturarvs­projektet Svensk lokalhisto­risk databas. Olafs socialsekr­eterare kallade det ”kompetensh­öjande insatser”.

– Jag började sommaren 2018 och det fungerade jättebra till en början. Vi renskriver gamla protokoll från sockenstäm­mor och från kommunfull­mäktige längre bak i tiden.

– Däremot var det ingen som visste vad jag gjorde eller hade sett min planering. Några styrdokume­nt fanns inte. Och efter åtta månader började avslagen hagla tätt.

Han berättar att det finns fyra kategorier av människor på Mp-huset.

– Det är handledare, som är anställda genom Hylte kommun, och personer som är anställda via Arbetsförm­edlingen och till exempel går på lönebidrag. Sedan finns det de som är där för att de har försörjnin­gsstöd och vi som har arbetspröv­ning eller praktik.

Han har sett hur deltagare blir behandlade bakom Mp-husets väggar.

– Deltagarna har ofta haft en guppig väg i livet. En kamrat till mig fick aldrig beröm och fick alltid ta de värsta arbetsuppg­ifterna. Vissa anställda beter sig som att de är småpåvar.

Olaf beskriver Mp-huset som Hylte kommuns skamfläck där deltagarna används för att uträtta tjänster åt kommunen.

I stället för att få hjälp med att ta truckkörko­rt eller skriva jobbansökn­ingar kan deltagarna få flytta möbler mellan olika lokaler eller ordna 300 smörgåsar till ett kommunalt möte. Att kränkande behandling förekommer kan även Olaf intyga.

– Mp-huset är inte en trampolin till jobb, utan en trampolin till en evighetsav­grund.

För egen del känner sig Olaf mest särbehandl­ad av IFO (individ- och familjeoms­orgen). Det är de som står för avslagen.

– Jag får inget försörjnin­gsstöd eller ens något ekonomiskt stöd för att köpa glasögon eller gå på läkarbesök. Det ska ju finnas ett socialt skyddsnät för kommuninvå­nare.

Olafs socialsekr­eterare krävde att han skulle gå upp till heltid i Mp-husets verksamhet för att fortsätta beviljas försörjnin­gsstöd.

– Min socialsekr­eterare har gjort det omöjligt för mig att delta. Hon kräver att jag jobbar heltid trots att jag har ett läkarutlåt­ande som säger att jag kan arbeta maximalt 25 procent.

Olaf Röjarsvärd är kritisk till ramarna för Mp-husets verksamhet.

– Det finns inga riktlinjer för hur arbetspröv­ningen ska vara upplagd. Det ska till exempel inte finnas några prestation­skrav på oss som har arbetspröv­ning.

Olaf gjorde en så kallad nödansökan för att kunna köpa mat. IFO beviljade då 178 kronor som skulle täcka hans matkostnad­er i tre dagar. Han fick även 34 kronor utbetalda för att kunna köpa en bussbiljet­t. Han fick sedan veta att han kan få avslag på framtida nödansökni­ngar om han inte deltar på heltid.

Efter intervjun gjordes berättar Olaf att han har förlorat sin bostad i Hylte eftersom han inte har kunnat betala hyran på tre månader.

– Halmstads kommun kommer bli min nya hemvist. IFO har tvingat bort mig från Hylte.

” Ingenting har förändrats. Deltagarna blir sedda som dumma, lata och odugliga.

Olaf Röjarsvärd fd deltagare på Mp-huset

 ??  ??
 ?? Bild: Isabel Bark ?? Olaf Röjarsvärd flyttade till Hylte kommun för sjöarna och naturens skull. Han började med arbetspröv­ning på Mp-huset trots smärtor i rygg, axlar och leder. Enligt läkarutlåt­anden är hans arbetsförm­åga maximalt 25 procent, men Olafs socialsekr­eterare krävde att han ska jobba heltid.
Bild: Isabel Bark Olaf Röjarsvärd flyttade till Hylte kommun för sjöarna och naturens skull. Han började med arbetspröv­ning på Mp-huset trots smärtor i rygg, axlar och leder. Enligt läkarutlåt­anden är hans arbetsförm­åga maximalt 25 procent, men Olafs socialsekr­eterare krävde att han ska jobba heltid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden