Hallandsposten

Jordbruk från bronsålder­n ska grävas ut

Mellby: Det krävs en grundlig arkeologis­k undersökni­ng på Mellby industriom­råde. Men arkeologer­na tror inte att utgrävning­en ska behöva sinka utbyggnade­n.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

När arkeologer­na i våras grävde i Mellby öster om E 6 hittade de tydliga spår av forntida jordbruk och boplatser. Fynden, som är cirka 2 500 till 3 000 år gamla, gjordes under det sandlager som i dag täcker Mellby.

Två av de fyra områden som undersökte­s var så intressant­a att länsstyrel­sen bestämt att där ska göras så kallade slutunders­ökningar.

– Det är omfattande odlingsläm­ningar. Och det speciella är att de är välbevarad­e eftersom de är överlagrad­e av tjocka lager av flygsand och torv, säger arkeologen Ola Kadefors.

På platsen ska det som Laholms kommun kallar etapp 3 på Mellby industriom­råde växa fram. Kommunen

är förstås angelägen om att få arkeologin avklarad så fort som möjligt, så att marken kan erbjudas till företag som vill etablera sig i Mellby.

Mark- och exploateri­ngsstrateg Mikael Lennung kunde i veckan lämna en ansökan om att få de aktuella områdena undersökta.

– Vi har egentligen vetat om det här sedan i våras. Sedan var det lite olyckligt att vi inte har fått arkeologer­nas rapport förrän nu. Det hade att göra med kol 14-dateringar som tagit lång tid att göra, säger Mikael Lennung.

Kommunen måste bekosta slutunders­ökningen. Hur mycket den kostar är ännu inte klart.

– Vi kommer att få en offert och den är säkert på ett antal hundra tusen, säger Mikael Lennung.

Däremot ska tidsåtgång­en inte bli något större problem. Områdets detaljplan blir inte klar innan maj. Och Bo Strömberg, antikvarie på länsstyrel­sen, säger:

– Undersökni­ngen är begränsad i tid. Det kan handla om någon månad, lite beroende på hur man lägger upp arbetet.

Ola Kadefors håller med.

– Jag tror inte det blir någon jättestor slutunders­ökning. Det är djupt ner i marken, men ytorna är ganska små, säger han.

Bo Strömberg räknar med att en kostnadsbe­räkning och ett beslut om att genomföra slutunders­ökningen kan komma strax efter årsskiftet.

– Själva undersökni­ngen kan sedan bli aktuell under tidig vår 2020. Det är ett rimligt scenario, säger han.

 ?? Bild: Google maps ?? Vid de röda markeringa­rna fann arkeologer­na forntida byar där jordbruk bedrivits. En av dem ligger intill ödehuset på Tippvägen.
Bild: Google maps Vid de röda markeringa­rna fann arkeologer­na forntida byar där jordbruk bedrivits. En av dem ligger intill ödehuset på Tippvägen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden