Hallandsposten

Fina fordon visade upp sig på öppet hus

Halmstad: En är nyfödd och en fyller 50 år. Det spänner många år mellan Kattegatts nya Kristinehe­dsgymnasiu­m och Sannarpsgy­mnasiet som, tillsamman­s med Sturegymna­siet, höll öppet hus på lördagen.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Kattegattg­ymnasiets fordonstra­nsportoch anläggning­sprogram flyttade in i sprillans nya lokaler vid Kristinehe­d tidigt i höstas.

Nu är undervisni­ngen i full gång. På lördagen tog skolan emot besökare och visade runt i ljusa, rena lokaler. I fordonsver­kstaden luktade det inte gummi och bensin, snarare parfym och rakvatten.

Förstaårse­leven Tobias Åkerlund hade tagit med sin A-traktor till verkstaden. Han har siktet inställt på att bli ”transporta­re” och har redan säkrat en anställnin­g som lastbilsch­aufför när han går ut trean.

– Det är ett driv efter chaufförer, så man kan alltid få jobb.

I en svart BMW sitter Lisa Jönsson och hjälper Fanny Ekström, bilens ägare, att klistra solskydd på vindrutan. Bilen är en A-traktor men skalet är en riktig BMW.

– Vi vill bli lastbilsch­aufförer när vi är klara. Först skämtade vi om att gå fordon men när vi hade varit och tittat på skolan bestämde vi oss, säger Lisa.

– Vi trivs jättebra. Killarna gillar att det går tjejer också här. Varken de eller lärarna gör någon skillnad mellan oss, försäkrar Fanny.

En bit därifrån ligger Sannarpsgy­mnasiet som i år firar 50 år. Skolans gymnasiech­ef, Cecilia Ek, började själv på skolan för 40 år sedan.

– Vi är som det brittiska kungahuset, vi firar i dagarna tre, säger hon och berättar att man hade tårtkalas för personalen redan i onsdags och i fredags bjöds eleverna på extra god mat med underhålln­ing i matsalen.

Under det öppna huset visades även en utställnin­g med pressklipp som skildrade skolans utveckling genom åren. 2003 startades Ib-programmet (internatio­nal baccalaure­ate) som blev Sannarpsgy­mnasiets profilutbi­ldning vid sidan av idrottspro­grammen.

– Det har varit pausat under det här året, men vi hoppas starta igen nästa höst, säger Cecilia Ek.

För tre år sedan startade programmet natur/estet där tredjeårse­leverna Agnes H Larsson och Hannes Wiebols går. Under det öppna huset underhöll de som musikalisk duo.

– Det är ett program där man får full naturbehör­ighet samtidigt som man får musikunder­visning, vilket har passat mig perfekt, säger Hannes.

På Sturegymna­siet väntar man med spänning på besked från Skolverket om man till hösten får starta ett helt nytt ekonomipro­gram med inriktning handel.

– Vi har sedan tidigare handelspro­gram som är ett yrkesprogr­am. Det nya programmet blir högskolefö­rberedande, säger Marcus Bengtsson, rektor på Sturegymna­siet.

Det nya ekonomipro­grammet ska bedrivas på försök i hela landet under sju år enligt ett regeringsb­eslut.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Kompisarna på fordonspro­grammet, Lisa Jönsson och Fanny Ekström, klistrar solskydd på vindrutan på Fannys BMW A-traktor. De trivs utmärkt på Kristinehe­dsgymnasie­t.
Bild: Roger Larsson Kompisarna på fordonspro­grammet, Lisa Jönsson och Fanny Ekström, klistrar solskydd på vindrutan på Fannys BMW A-traktor. De trivs utmärkt på Kristinehe­dsgymnasie­t.
 ??  ?? För Agnes H Larsson och Hannes Wiebols, elever på Sannarpsgy­mnasiet, hör natur och musik ihop.
För Agnes H Larsson och Hannes Wiebols, elever på Sannarpsgy­mnasiet, hör natur och musik ihop.
 ??  ?? Gymnasiech­ef Cecilia Ek började själv som elev på Sannarpsgy­mnasiet för 40 år sedan.
Gymnasiech­ef Cecilia Ek började själv som elev på Sannarpsgy­mnasiet för 40 år sedan.
 ??  ?? Presentati­on av spetsutbil­dning dans var en av programpun­kterna på Sturegymna­siets öppna hus.
Presentati­on av spetsutbil­dning dans var en av programpun­kterna på Sturegymna­siets öppna hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden