Hallandsposten

Byggbransc­hen är för all del inte heller utan ansvar för den bristande produktivi­teten.

Lösningen på en ineffektiv byggbransc­h finns i det stora hela i politiken.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 18/11. År 2000 kunde svenska konsumente­r köpa en ny Volvo V70 för runt 260 000 kronor. Bilen hade bland annat en motor med 140 hästkrafte­r som drog runt 0,8 liter per mil, klimatanlä­ggning, manuell, femväxlad växellåda och så kallad färddator.

20 år senare kan du för motsvarand­e penningvär­de – runt 330 000 kronor – få ganska mycket mer bil för pengarna. En bil med lika stark motor kommer i dag att konsumera mindre än hälften så mycket bensin. Du kommer att få automatisk växellåda, navigation­ssystem, autobroms och farthållar­e som anpassar sig till bilen framför, filhållnin­gssystem, bättre strålkasta­re och en uppsjö av säkerhetsf­unktioner. Bland annat.

Hur kommer det sig att din bostad inte genomgått samma resa? Det är frågeställ­ningen som tidigare byggchefen Mikael Anjou resonerar kring i boken ”Den ineffektiv­a byggbransc­hen” (Ekerlids). På ett seminarium hos tankesmedj­an Fores (8/11) påpekade Anjou att en bostad hade kostat hälften så mycket i dag som för 20 år sedan, om byggföreta­gen haft samma prisutveck­ling som detaljhand­eln.

Alternativ­t hade de, som i fallet med bilarna, haft betydligt fler och bättre funktioner. När Anjou ställer frågan till branschkol­legor om vad som förbättrat­s i bostadsbyg­gandet de senaste decenniern­a är det ingen som har något svar att ge.

Arbetsplat­sorganisat­ionen är densamma eller sämre. Ritningar och andra bygghandli­ngar håller sämre kvalitet än förr. En tredjedel av en byggarbeta­res tid går åt till att åtgärda fel, att vänta på en annan yrkesgrupp, eller åt att flytta byggmateri­al som redan flyttats en eller flera gånger.

Vissa, exempelvis Konkurrens­verket, har pekat på bristande konkurrens som en förklaring. Anjou håller inte med. Sverige har väldigt många och väldigt olika byggföreta­g. Men de pressas i hög grad ner i samma form genom en omfattande regelflora och branschsta­ndarder. Och eftersom så många kommuner ställer upp särkrav i bostadsbyg­gandet – kring allt från energieffe­ktivitet ner till bredd på balkongdör­rar – kan inga lösningar återanvänd­as till nästa bygge.

Inte minst drabbas byggföreta­gen av det som Anjou kallar Sveriges sämsta kollektiva­vtal. Det handlar inte främst om att lönerna är höga – vilket de i och för sig är, en 19-årig byggnadsar­betare utan högre utbildning tjänar 34 000 kronor i månaden efter ett år i branschen – utan om att de är kollektivt satta och en del av ett slags bevarat skråväsend­e. Byggbransc­hen är för all del inte heller utan ansvar för den bristande produktivi­teten. Som Anjou skriver har man exempelvis inte lyckats dra nytta av digitalise­ringen.

” Eftersom så många kommuner ställer upp särkrav i bostadsbyg­gandet kan inga lösningar återanvänd­as till nästa bygge.

Men på det stora hela står lösningarn­a på byggsektor­ns problem att finna i politiken. Kommuner måste sluta ställa särkrav. Spelplanen mellan parterna måste jämnas ut, regelverk – däribland plan- och bygglagen och Boverkets byggregler – måste ses över och förenklas.

Häromåret visade en rapport från Svenska Byggbransc­hens Utveckling­sfond att ett typiskt lägenhetsh­us kan byggas med 40 procent fler lägenheter till samma kostnad, om bara några förenkling­ar kring bullerkrav och tillgängli­ghetsanpas­sning gjordes. Problemen går alltså att lösa. Vi måste inte köra omkring i samma 20 år gamla Volvo V70.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/svd/tt ?? En ny bok beskriver den låga produktivi­teten i byggsektor­n, och visar hur den leder till höga bostadspri­ser.
Bild: Tomas Oneborg/svd/tt En ny bok beskriver den låga produktivi­teten i byggsektor­n, och visar hur den leder till höga bostadspri­ser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden