Hallandsposten

Svensk ull ska gå från kompost till finrum

Laholm: I dag slängs merparten av all svensk ull, men Charlotte Jansson och Carl-oscar Allared utanför Skottorp jobbar för att få fler att upptäcka materialet­s unika egenskaper.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

I Sverige finns cirka 300 000 får som helst ska klippas två gånger om året. Det vet Carl-oscar, som förutom att vara månskensbo­nde för 180 får, också är profession­ell fårklippar­e.

– Ull är ett fantastisk­t material, men här i Sverige har man inte sett värdet av ullen. Det allra mesta av den vita ullen som kommer från köttfår kastas och grävs ner, säger Carl-oscar.

Charlotte fick upp intresset för ull när hon arbetade i galoppstal­l i Australien.

– Där använde man ull till hästarnas schabrak under sadeln. Det är ett fantastisk­t material som leder bort både värme och kyla. Ullen är också antibakter­iell och dödar svettlukt, säger hon.

Paret har nyligen tagit över Carl-oscars föräldrahe­m Pråmhuset, strax utanför Skottorp. Tillsamman­s

har de också startat företaget CC Wool.

– Genom att skapa bra produkter vill vi att folk ska få upp ögonen för den resurs som ullen är, säger Charlotte.

– Det är också ett material som ligger i tiden när vi pratar om hållbarhet och miljö. I dag används en del ull i hantverk, men för att kunna ta hand om allt så krävs helt andra volymer och en industriti­llverkning, säger Carl-oscar.

Paret kommer bland annat att starta en ullstation, där fårägare som har minst 40 kilo ull kan lämna den och få betalt.

De har alldeles nyss inlett ett samarbete med skånska Klippans yllefabrik som ska börja använda svensk ull i produktion­en av plädar.

De har även samarbetat med ett industrifö­retag och fått fram ett tjockt ylletyg. business där man på ett enklare sätt kan hitta kontakter med de företag som behövs för att göra något av ullen, säger Charlotte.

Pernilla Roos på Klippans yllefabrik ser fram emot samarbetet.

– Det mesta av vår ull kommer i dag från Nya Zeeland, på grund av att svenska djur stallas upp under vintern och då är det svårt att få ullen helt ren från halm. Men vi hoppas mycket på det här projektet, vi vill väldigt gärna ta in mer svensk ull säger hon.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Lagret av ull på logen hemma hos Carl-oscar och Charlotte börjar bli fullt.
Bild: Carina Nilsson Lagret av ull på logen hemma hos Carl-oscar och Charlotte börjar bli fullt.
 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Charlotte Jansson och Carl-oscar allared brinner för att ta tillvara på svensk ull. På bordet har de tvättad ull från olika fårraser. den ska analyseras för att de ska få veta vilken ull som lämpar sig till vad.
Bild: Carina Nilsson Charlotte Jansson och Carl-oscar allared brinner för att ta tillvara på svensk ull. På bordet har de tvättad ull från olika fårraser. den ska analyseras för att de ska få veta vilken ull som lämpar sig till vad.
 ??  ?? Charlotte har låtit sy upp hundbäddar av ullfilten som paret utvecklat tillsamman­s med ett industrifö­retag i Halmstad.
Charlotte har låtit sy upp hundbäddar av ullfilten som paret utvecklat tillsamman­s med ett industrifö­retag i Halmstad.
 ??  ?? Carl-oscar är svensk mästare i fårklippni­ng och klipper cirka 15 000 får om året.
Carl-oscar är svensk mästare i fårklippni­ng och klipper cirka 15 000 får om året.
 ??  ?? Hemma på gården utanför Skottorp har Carl-oscar och Charlotte 180 egna får.
Hemma på gården utanför Skottorp har Carl-oscar och Charlotte 180 egna får.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden