Hallandsposten

Richard Apelbom: Vinner Libdem Thatchers gamla valkrets?

- Richard Apelbom Liberal skribent och tidigare politisk redaktör på Vestmanlan­ds Läns Tidning

Liberalern­a var ett av de två stora brittiska partierna i början av 1900-talet. Men socialdemo­kratiska Labour tog över som huvudalter­nativ till de Konservati­va. Därefter har Liberalern­a, som numera heter Liberaldem­okraterna (Libdem), ständigt försökt komma tillbaka. Men lättare sagt än gjort, i synnerhet när valsysteme­t med enmansvalk­retsar missgynnar mindre partier.

Nu finns förhoppnin­gar om ett genombrott. I valet i december hoppas Libdem göra som president Emmanuel Macron i Frankrike och slå ut både socialiste­r och konservati­va. Många misstror Labour, som gått till vänster under Jeremy Corbyn. De Konservati­va framstår som mer till höger än tidigare och som entydiga Eu-motståndar­e.

Libdem, som är en sammanslag­ning av Liberalern­a och SDP, en utbrytning från Labour, är tydliga i att de vill att Storbritan­nien ska vara kvar i EU. Liberalern­a har varit för EU sedan 1950-talet och SDP bildades i mångt och mycket i protest mot att Labour historiskt sett var Eu-skeptiskt.

I dag finns på riksplanet 3–4 partier med ett opinionsst­öd på över 10 procent. I Skottland och Wales tillkommer dessutom nationalis­tpartier. Då gör valsysteme­t det svårt med prognoser om mandaten. Libdem har i 60 valkretsar (av 650) gjort en uppgörelse med De Gröna och ett walesiskt nationalis­tparti om att bara en kandidat, oftast från Libdem, ska ställa upp för att på så sätt hålla ihop de Eu-vänliga rösterna . Det talas också mycket om att väljarna inte ska ”kasta bort sina röster” på kandidater som är chanslösa i valkretsen.

Det uppmärksam­mas sannolikt än mer i år, men är egentligen inget nytt. Partierna vill gärna få väljare att rösta taktiskt genom att framställa sig själva som ett av huvudalter­nativen.

I år hoppas Libdem främst vinna valkretsar där många röstade mot Brexit. Det kan ge god utdelning i främst Londonområ­det. En tänkbar trofé vore att vinna Margaret Thatchers gamla valkrets Finchley från de Konservati­va. Libdems kandidat är judinnan och den nuvarande parlaments­ledamoten från Liverpool Luciana Berger, som lämnade Labour i protest mot antisemiti­sm i partiet och oklar Eu-politik. I Finchley röstade 69 procent för att stanna i EU och över 20 procent (mest i landet) av väljarna är judar.

” Många misstror Labour, som gått till vänster under Jeremy Corbyn.

Där stödet för att lämna EU är större kan Libdem däremot få problem med att vilja stoppa Brexit utan att hålla en ny folkomröst­ning. Så är det exempelvis i sydvästra England och i delar av Wales, där Libdem länge har varit starka. I Skottland var det däremot bara två valkretsar som röstade för Brexit. Tråkigt nog för Libdem är den ena höglandsva­lkretsen som utgör ett deras fyra skotska mandat.

Libdem borde som ”dubbelunio­nister”, för både den europeiska och den brittiska unionen, kunna hävda sig i Skottland, men mätningarn­a pekar på stort övertag för de skotska nationalis­terna (SNP), som också är emot Brexit. Här gäller det att partiledar­en Jo Swinson kan behålla sitt mandat. SNP vill nog gärna slå ut Swinson, som är den enda nationella partiledar­en från Skottland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden