Hallandsposten

Tomtköpare ska slippa betala hög handpennin­g

Halmstad: Handpennin­gen för den som köper en kommunal småhustomt sänks från 50 procent till 10 procent av köpeskilli­ngens storlek.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Det är blir en väsentlig skillnad. Med tanke på att markpriser­na stiger så är 50 procent oerhört mycket. Därför är det rimligt att vi anpassar vår modell, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott.

Förslaget, som har klubbats av utskottet, ska nu gå vidare till kommunfull­mäktige.

Där ska man också ta ställning till hur mycket en köpare som efter att skrivit kontrakt avstår från att fullfölja köpet ska få tillbaka av handpennin­gen.

I förslaget sägs att 25 procent ska dras av från den erlagda handpennin­gen. Minsta summa som dras ska dock alltid vara 10 000 kronor som utgör kommunens utgift för administra­tion av ärendet.

Två exempel: I Getinge kostar en tomt 375 000 kronor. Handpennin­gen blir då 37 500 kronor. Om köpet inte fullföljs behåller kommunen 10 000 kronor.

I Ranagård kostar en tomt 1 500 000 kronor och därmed blir handpennin­gen 150 000 kronor. Kommunen behåller 37 500 kronor om köpet inte fullföljs.

Enligt mark- och exploateri­ngsavdelni­ngen vid kommunen är det bara tre köpare som avstått från att fullfölja köp de senaste fem åren.

Fördelen med sänkningen är, enligt kommunen, att köpare som inte är så kapitalsta­rka får lättare att teckna sig för en tomt. Att inte hela handpennin­gen återbetala­s förväntas öka motivation­en för köparen att fullfölja affären.

 ?? Bild: Fredrik Persson ?? 50 procent av köpeskilli­ngen i handpennin­g är oerhört mycket, tycker Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet, som vill minska kontantins­atsen.
Bild: Fredrik Persson 50 procent av köpeskilli­ngen i handpennin­g är oerhört mycket, tycker Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet, som vill minska kontantins­atsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden