Hallandsposten

Kommunen måste rätta sig efter giltiga läkarintyg

Hyltebruk: Individ- och familjeoms­orgen måste rätta sig efter läkarintyg när de anvisar personer till Mp-huset, menar arbets- och näringsliv­schefen Christer Grähs. – Om det finns ett giltigt läkarintyg kan vi inte dra in försörjnin­gsstödet.

- Isabel Bark

När det gäller Mp-huset svarar arbets- och näringsliv­schefen Christer Grähs på frågor som rör kritik mot verksamhet­en. Han sitter inte själv på Mp-huset, men är högste chef och har en god dialog med cheferna på Mp-huset.

– Vår roll är alltid att värna om individen så långt det är möjligt. Samtidigt har vi ett ansvar för att göra en korrekt bedömning och se till att lagstiftni­ngen för försörjnin­gsstöd följs.

Grähs kan inte uttala sig i det enskilda fallet som rör Olaf Röjarsvärd.

– Generellt kan man säga att vi har 150 deltagare på M P-huset och ganska många har inte själva gjort ett aktivt val att vara där. Men en klar majoritet uppskattar Mp-huset. Det visar vår nöjdhetsen­kät och arbetsmark­nadsenhete­ns rapporter.

Eftersom många är anvisade att delta av individ- och familjeoms­orgen eller av Arbetsförm­edlingen kan det skapa ett missnöje från början hos vissa individer, tror Christer Grähs.

Individ- och familjeoms­orgen, som anvisar personer till Mp-huset, måste alltid rätta sig efter läkarintyg och kan inte kräva att en person deltar på heltid om hen har en låg arbetsförm­åga. Däremot kan de ta kontakt med läkaren för att rådgöra om vilka arbetsuppg­ifter en person klarar – och inte klarar.

– Om det finns ett giltigt läkarintyg kan vi inte dra in försörjnin­gsstödet. Vi går på läkarens bedömning men kontroller­ar den i bland. Men om en person helt vägrar att delta i en insats kan personen bli av med stödet. Detta kan alltid överklagas till förvaltnin­gsrätten och vi har sällan fått fel i domstol.

Enligt Christer Grähs kan kommunen i normalfall­et inte avslå nödansökni­ngar om en person till exempel saknar mat för dagen.

– Det finns situatione­r i yttersta undantagsf­all då man kan avslå en sådan ansökan, men det är ovanligt.

Hur är jargongen på MPhuset i dag – är det någon skillnad mot förut?

– Det går upp och ner beroende på vilka deltagare som är där. Jag känner mig trygg med personalgr­uppen, de värnar om deltagarna. Våra mätningar visar att trivseln är hög bland våra deltagare, säger Christer Grähs.

Att deltagarna ordnar 300 smörgåsar till ett kommunalt möte – kan ni kalla det för kompetensh­öjande insatser?

– Mp-huset har ett eget kafé som gör mackor, men det har inte handlat om 300 stycken. Deltagarna klarar kanske inte att skriva jobbansökn­ingar en hel dag, utan vi måste erbjuda dem varierade och individanp­assade arbetsuppg­ifter.

 ?? Bild: Isabel Bark/hp arkiv ?? Hyltes arbets- och näringsliv­schef Christer Grähs berättar att det ingår i hans uppdrag att svara på frågor som rör kritik mot Mp-husets verksamhet.
Bild: Isabel Bark/hp arkiv Hyltes arbets- och näringsliv­schef Christer Grähs berättar att det ingår i hans uppdrag att svara på frågor som rör kritik mot Mp-husets verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden