Hallandsposten

Mumindalen­s inredning ska leva vidare

Skottorp: Snart sätter grävskopor­na i gång med att jämna förskolan Mumindalen med marken. Men innan dess ska användbara bitar tas tillvara för att få nytt liv i en annan förskola.

- Henrik Williamsso­n

– Vi har fått ett rivningslo­v för Mumindalen och väntar på att det ska vinna laga kraft. Sedan är tidsplanen att grävskopor­na kommer i mitten av december, säger Dan Hagström som är Laholmshem­s projektled­are för ny- och ombyggnade­n av Skottorpss­kolan.

Att riva förskolan, som renoverade­s för två år sedan, har inte varit populärt i alla läger. Bland annat har politiker från KD och L protestera­t och menat att det är slöseri med skattepeng­ar.

Där ligger nog en av förklaring­arna till att Laholmshem­s vd Stefan Lundström tryckte särskilt på återvinnin­g när han stod inför kommunfull­mäktige för några veckor sedan. Det gällde renovering­en av Blåkulla förskola.

– Jag kan glädja alla med att vi kommer att ta tillvara mycket material från Mumindalen. Sanitetspo­rslin, avdelnings­kök och även utemiljö, sade Lundström.

Dan Hagström säger att återvinnin­gsarbetet pågår nu medan Mumindalen är evakuerad.

– Vår förvaltare har gjort en inventerin­g och vi tar tillvara väldigt mycket. Det är toalettsto­lar, blandare, belysnings­armaturer och så vidare. Det finns saker som kan användas till andra ställen än Blåkulla också, säger han.

Har ni arbetat på det här sättet tidigare, eller är det något nytt?

– Jag vet inte riktigt, men här har det blivit mer aktuellt eftersom det fanns förhålland­evis nya saker.

När Laholmshem river byggnader utlöser det ofta reaktioner. Stefan Lundström är förstås medveten om vikten av att lyfta fram återvinnin­g.

– Det här är viktigt för bilden av oss, att det är något vi står för, säger han.

 ?? Bild: Jonatan Gernes/arkiv ?? Mumindalen rivs som ett led i att bygga om Skottorpss­kolan. Men många saker inne i lokalerna kommer att återanvänd­as vid renovering­en av Blåkulla förskola, lovar Laholmshem.
Bild: Jonatan Gernes/arkiv Mumindalen rivs som ett led i att bygga om Skottorpss­kolan. Men många saker inne i lokalerna kommer att återanvänd­as vid renovering­en av Blåkulla förskola, lovar Laholmshem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden