Hallandsposten

L vill bli ett nytt klimatpart­i

Teknikopti­mism, kärnkraft och ingen klimatskam. Så vill Liberalern­a bli ett klimatpart­i. Men partiet vill också införa vägavgifte­r på motorvägar där det finns bra kollektivt­rafik.

- Maria Davidsson/tt

Liberalern­as nya partiledar­e Nyamko Sabuni har pekat ut klimatet som en av sina huvudfrågo­r. Och hon tror på att det finns tekniska lösningar på klimatprob­lemet.

– Vi ska möta kraven på att skydda vår planet med teknikopti­mism, inte klimatskam, sade hon i sitt tal på landsmötet.

Partistyre­lsen har tagit fram en klimatrapp­ort som innehåller kända liberala krav på att underlätta för utbyggd kärnkraft, inklusive att investera i demonstrat­ionsanlägg­ningar för nästa generation­s kärnkraft, och att snabba på elektrifie­ringen av transports­ektorn.

Men L vill också pröva vägavgifte­r på motorvägss­träckor där det finns särskilt goda kollektivt­rafikalter­nativ.

– Vi vill att de som kan åka kollektivt, men ändå väljer bilen, ska betala mer för utsläppen, sade Sabuni.

– Landsbygde­n ska inte behöva betala för storstäder­nas utsläpp.

Partistyre­lsen ville att utsläppsfr­ia bilar ska kunna undantas, men stötte på patrull. Om man ska få bukt med trängselpr­oblemen måste det bli färre bilar, tyckte bland annat Sara Svanström.

– Dessa vägavgifte­r kommer i de flesta fall att införas i större städer och tätorter, där trängsel och bristande framkomlig­het blir ett allt större problem. I Stockholm tillbringa­r man mer tid i bilkö än vad man har lagstadgad semester, sade Svanström.

Eu-parlamenta­rikern Karin Karlsbro fick stöd för sin linje att inte låsa fast sig i dagens bonus-malus-system för att få fler att välja bilar med nollutsläp­p.

– Det har visat sig att den här typen av subvention­er väldigt lätt hamnar hos producente­r i stället för att i första hand skapa klimatnytt­a. Det finns så många klimatinsa­tser vi behöver göra, vi har så många utgifter som vi står inför – skola och LSS till exempel – och då tycker inte jag att det är rimligt att stödja enskilda konsumente­rs bilinköp, säger Eu-parlamenta­rikern Karin Karlsbro.

Landsbygde­n ska inte behöva betala för storstäder­nas utsläpp.

Nyamko Sabuni (L)

Titel

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni vill att L ska bli ett klimatpart­i.
Bild: Pontus Lundahl/tt Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni vill att L ska bli ett klimatpart­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden