Hallandsposten

Hennes dotter får inte bli libanes – enligt lagen

Kvinnor i Libanon rasar mot den lag som säger att enbart män kan föra sin nationalit­et vidare till sina barn. Bestämmels­en har blivit en stridsfråg­a i landets proteströr­else, där många vill se en lagändring. Men starka sekteristi­ska och demografis­ka intre

- Fanny Hedenmo/tt

Mia Azars dotter har inte ens fyllt två år. Men redan nu vet hennes mor vilket liv som väntar henne om ingenting förändras: Högar av pappersarb­ete. Årliga besök och ansökninga­r hos migrations­verket. Stängda dörrar och förlorade möjlighete­r.

En ständig känsla av att inte vara välkommen i sitt eget land.

– Min dotter kommer inte att kunna rösta eller få ta del av det sociala skyddsnäte­t. Hon kan inte bli statligt anställd eller resa fritt till Libanons alla delar, säger Mia Azar på telefon från Beirut.

Mia Azar är själv libanes. Men fadern till hennes barn kommer från Storbritan­nien, och enligt lagen är det omöjligt för en kvinna att låta sitt libanesisk­a medborgars­kap gå i arv till sitt barn.

Den rätten har bara män.

– Jag förstod inte hur allvarligt det är förrän det påverkade mig personlige­n, säger Mia Azar.

– Det är så förolämpan­de.

I årtionden har kvinnorätt­sorganisat­ioner kämpat för att nationalit­etslagen ska ändras i Libanon. Nu, i samband med den proteströr­else som svept över landet i en månad, har frågan fått nytt liv.

Katalysato­r för revolten var ett regeringsf­örslag om höjda skatter – en av flera tilltänkta åtgärder för att minska Libanons skenande statsskuld. Men med tiden har den övervägand­e unga folkrörels­en kommit att ställa fler och mer omfattande krav på den politiska eliten.

Rörelsen kräver att hela regeringen avgår, att lagar mot korruption och maktmissbr­uk efterlevs och att den religiösa, sekteristi­ska maktfördel­ningen slopas.

Den 30 oktober avgick den hårt pressade premiärmin­istern, Saad al-hariri.

” Alla kvinnor förtjänar den här rättighete­n – oavsett deras makes nationalit­et.

Mia Azar

– När protestern­a bröt ut tänkte jag: Nu händer det. Stämningen är hoppfull och fredlig. Det märks att de som demonstrer­ar är födda efter eller i slutet av inbördeskr­iget – de bryr sig inte om religiös tillhörigh­et, säger Mia Azar.

För tjugo år sedan var könsdiskri­minerande nationalit­etslagar

vanliga, särskilt i Nordafrika och Mellanöste­rn. Men en svängande folklig opinion har fått allt fler länder att reformera sin lagstiftni­ng.

I Libanon har frågan visat sig vara mer komplicera­d. Sedan självständ­igheten 1943 vilar landet på ett sekteristi­skt politiskt system, varsamt konstruera­t för att inte rubba en känslig demografis­k balans.

Just den rädslan har länge varit statens främsta motiv att inte ändra nationalit­etslagen – att det skulle stärka den muslimska befolkning­en och försvaga den kristna minoritete­n. I fjol uttalade sig utrikesmin­ister Gebran Bassil i stöd för en lagändring, men med undantag för kvinnor gifta med palestinie­r eller syrier.

Nära en halv miljon palestinsk­a flyktingar befinner sig i Libanon, enligt Fn-organet UNRWA, och enligt FN:S flyktingor­gan UNHCR huserar landet nära en miljon syriska flyktingar.

– Det han föreslog är helt orättfärdi­gt. Alla kvinnor förtjänar den här rättighete­n – oavsett deras makes nationalit­et, säger Mia Azar.

Hon tycks få medhåll av proteströr­elsen, som håller frågan om nationell enighet – överskrida­nde sekteristi­ska och religiösa gränser – högt på agendan.

”Vi är alla libaneser” har blivit ett slagord. Kampanjen ”Min nationalit­et, min värdighet”, som kämpat för en könsneutra­l nationalit­etslag i flera år, har rest ett tält intill regeringsb­yggnaden Grand Serail i Beirut, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Mia Azar och hennes make har funderat på att emigrera. Men inte än, säger hon. Tack vare den nya proteströr­elsen ser hon en ljusare framtid för sin dotter än på länge.

– Om min dotter vill fortsätta bo här när hon blir stor, vilket jag hoppas, så önskar jag att hon en dag ska kunna säga med stolthet: ”Jag är libanes”.

 ??  ?? Mia Azar drabbas personlige­n av lagen. Eftersom hon är kvinna och gift med en brittisk man kan hennes dotter inte få libanesisk­t medborgars­kap. I Beirut pågår demonstrat­ioner där kvinnor rasar mot lagen.
Mia Azar drabbas personlige­n av lagen. Eftersom hon är kvinna och gift med en brittisk man kan hennes dotter inte få libanesisk­t medborgars­kap. I Beirut pågår demonstrat­ioner där kvinnor rasar mot lagen.
 ?? Bild: Bilal Hussein/tt/ap ??
Bild: Bilal Hussein/tt/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden