Hallandsposten

Polisbil i lågor efter attack med bensinbomb

Våldsamhet­erna kring ett universite­t som ockuperas av demonstran­ter i Hongkong har tilltagit. Demonstran­ter har använt pilbågar och gigantiska slangbello­r för att hejda polisens framryckni­ngar. Polisen varnar för att skarp ammunition kan komma att använda

- Tt-afp-reuters

Bilder från universite­tsområdet visar hur demonstran­ter attackerar polisbilar med bensinbomb­er. När polisen försökte närma sig det ockuperade polyteknis­ka universite­t vid 21-tiden, lokal tid, sattes en polisbil i brand. Bilen, som fortfarand­e stod i lågor, tvingades då backa till säkerhet innan branden kunde släckas.

– Vi vill inte attackera polisen, vi vill bara skydda vårt område här på universite­tet, och vi vill skydda Hongkong, säger Chan, en student på platsen.

Under konfrontat­ioner med polisen

Här förbereder sig polisen för att ta bort en pil som träffat en polisanstä­lld.

har demonstran­terna även skjutit med pilbåge och använt jättelika hemmagjord­a slangbello­r för att skjuta iväg bensinbomb­er.

En polisanstä­lld som arbetade på pressavdel­ningen träffades i vaden av en pil under förmiddage­n, enligt polisen i Hongkong.

– Om (de som protestera­r) fortsätter att utföra så pass allvarliga handlingar har vi inget annat val än att använda minimalt med våld, däribland skarp ammunition, säger polistales­personen Louis Lau om demonstran­ternas våld i ett livesänt inlägg på Facebook.

Louis Lau säger att det kan bli aktuellt om poliser hotas till livet.

Universite­tet är det åtminstone femte i Hongkong som under perioder har ockuperats av demonstran­ter. Att blockera trafiken i tunneln, och därmed störa infrastruk­turen och ekonomin i Hongkong, är ett av demonstran­ternas mål.

Stockholms­bon Joonas Karhumaa besöker vänner i Hongkong. Han beskriver de senaste dagarna som surrealist­iska.

Ändå beskriver han de demonstran­ter han sett som fridfulla och han har känt sig trygg överallt. Men det verkar som att vanligt folk börjat trötta på protestern­a, enligt Joonas Karhumaa.

 ?? Bild: Polisen i Hongkong ??
Bild: Polisen i Hongkong

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden