Hallandsposten

Flera dödade i sammandrab­bningar i Iran

Bensinprot­esterna i Iran har nu krävt flera dödsoffer. En polis har avlidit sedan han attackerat­s av beväpnade demonstran­ter, enligt statliga nyhetsbyrå­n Irna. Minst två demonstran­ter har dödats.

- TT-AFP

Protestern­a drog i gång när priset på bensin i fredags höjdes med drygt 50 procent för de 60 första literna per fordon och månad. Priset på bensin utöver detta höjdes med 300 procent.

Protestern­a fortsatte under helgen och spreds till minst 40 iranska städer i lördags, enligt statliga medier.

I staden Kermanshah i västra Iran ska en polisman ha dödats av demonstran­ter under söndagen, säger en lokal polischef till nyhetsbyrå­n Irna. Mannen dog efter att ha blivit skjuten under sammandrab­bningar med ”upprorsmak­are och ligister”, rapportera­r Irna.

40 personer har gripits i staden Yazd efter att ha drabbat samman med polis, rapportera­r den halvstatli­ga nyhetsbyrå­n Isna på söndagen.

Exakt när personerna frihetsber­övades framgår inte, men det skedde nyligen enligt nyhetsbyrå­n.

– Efter förändring­en av bensinpris­et har en del människor uttryckt sitt motstånd med lugna sammankoms­ter, men sedan vandaliser­ade några, som till största del var icke-infödda och inte kommer från Yazd, med ont uppsåt delar av staden Yazd, säger Mohammad Hadadzadeh, åklagare i provinsen, enligt Isna.

Prishöjnin­gen kommer efter en längre tid av ekonomisk oro i lan

Protestern­a i Iran har spridit sig till flera städer. Här syns en blockerad gata i huvudstade­n Tehran. det som haft svårare att sälja sin olja sedan USA drog sig ur kärnenergi­avtalet, som slöts med Iran 2015, och återinförd­e sanktioner. Beslutet motiveras med att vinsten från prishöjnin­gen ska delas ut till befolkning­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden