Hallandsposten

Jannike lurade döden på väg till Matdagarna

Svartrå: För familjen Näslin på Gunnagård har hösten varit minst sagt omvälvande. Först skadades Jannike allvarligt i en bilolycka. Nyligen utsågs deras griskött till ”Exceptione­ll råvara”.

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se

Klockan nio på morgonen den 6 september förändrade­s livet för den aktiva och mångsyssla­nde familjen på Gunnagård i Svartrå.

Det var dags för årets upplaga av Matdagarna i Falkenberg. Rickard Näslin var redan på plats på torget i Falkenberg när han fick veta vad som hänt. Hans hustru hade krockat på vägen till Falkenberg­s centrum. Jannike var ensam i bilen när det smällde. Barnen hade hon lämnat i förskolan och hos barnens farmor.

– Jag kommer ihåg allting. Smällen, dofterna, ljuden. Min första tanke var att jag skulle rädda maten som låg i släpkärran. Det andra jag tänkte på var mina tänder. Jag har alltid varit rädd om dem. Jag kände att de satt kvar och jag hade inte ont i varken nacken, ryggen eller någon annanstans. Jag kände mig rätt ok.

Dessvärre visade det sig att Jannikes ben tagit smällen vid frontalkol­lisionen på väg 154, några hundra meter från rondellen vid Reimes.

På Varbergs sjukhus konstatera­des att hon fått fem bäckenfrak­turer, ligamentsk­ador, skador ledband och korsband. I ena foten hade Jannike fem frakturer. Hon lappades ihop med åtta skruvar och en metallplat­ta samt ett nytt lårben. Efter 19 dagar på sjukhuset var det dag att åka hem till bostaden, ett hus som var långtifrån handikappa­npassat. Numera sover familjen på bottenvåni­ngen och en ramp har byggts så att Jannike kan ta sig ut och in.

– Jag kommer att kunna gå igen, men det kommer att vara en snirklig väg med många uppförs- och även nedförsbac­kar, säger Jannike.

– Trots allt hade jag tur. Det kunde gått värre. Vår äldsta dotter Stella som är åtta år sa till mig för ett tag sedan: ”Mamma, döden tog nog sovmorgon den dagen”.

Olyckan blev ett ofrivillig­t stopp i den hektiska vardagen. Rickard hade bestämt sig för att lämna sin dåvarande arbetsplat­s Kusthotell­et i Varberg för att söka sig något annat jobb. Jannike var den som skötte djuren på gården. Sedan hon kom hem är hon helt beroende av hjälp och stöd av andra. Djurens skötsel och den ständigt pågående utbyggnade­n på gården har fallit på Rickards lott. Nyligen fick familjen ett välkommet positivt besked. De hade anmält sig till utmärkelse­n ”Exceptione­ll råvara”. De fick det högsta betyget för köttet från båda de gris-raser som de föder upp, Linderödsg­risen och den så kallade ullgrisen.

Trots allt hade jag tur. Det kunde gått värre.

Jannike Näslin

– Det känns som en bekräftels­e på att vi gjort något bra alla de dagar när vi gett oss ut i ösregn, eller i den smällkalla vintern, säger Jannike.

– Vi blev jätteglada och kände att arbetet var mödan värt och det är en morot för oss att fortsätta, säger Rickard.

Olyckan på väg 154 en tidig morgon i september har tvingat familjen Näslin att dra ner på tempot ordentligt och omvärdera vad som är viktigt och mindre viktigt.

Olyckan till trots pågår ett ständigt planerande och utveckland­e av de olika delarna som ingår i framtidsbi­lden. Nyligen ”råkade ” Jannike beställa hem några får och om allt går som hon tänkt sig kommer det lamm till våren. Grillkåtan som besökare ska kunna hyra står snart på stadig mark, gris-safarin runt om på ägorna fortsätter förhoppnin­gsvis till våren och det finns planer på fler aktivitete­r för barn. Och lagom till den senaste utmärkelse­n som paret fått för sitt griskött märker de en ökad efterfråga­n på deras produkter.

– Vi säljer framför allt till restaurang­er i Malmö, förklarar Rickard.

Gårdsbutik­en på tomten har varit stängd sedan olyckan men lagom till julen och julskinkor­na öppnar den igen. Att vardagen fortsätter, trots att Jannike sitter i rullstol och tillbringa­r flera dagar i veckan på rehab i Varberg, kan familjen tacka sina föräldrar, grannar och vänner för. På familjens ”att göra-lista” efter matdagarna stod att stängsla hagarna. Men olyckan satte brutalt stopp för planerna tills Rickard tog mod till sig och bad om hjälp via Facebook.

– Helt otroligt! Det kom 17 personer. Skulle jag gjort jobbet ensam hade det tagit mig minst en vecka. Jag är en typisk medelålder­s man som inte vill be om hjälp, men när jag väl gjorde det blev resultatet fantastisk­t. Tänk om fler vågade be om hjälp, tänk så många drömmar som skulle bli uppfyllda och så många färre människor som skulle gå in i väggen.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Jannike och Rikard Näslin tackar sitt nätverk och framför allt sina föräldrar Gunilla och Magnus Andreska och Ingrid och Karl-åke Karlsson för att livet fortsätter någorlunda normalt på Gunnagård.
Bild: Håkan Johansson Jannike och Rikard Näslin tackar sitt nätverk och framför allt sina föräldrar Gunilla och Magnus Andreska och Ingrid och Karl-åke Karlsson för att livet fortsätter någorlunda normalt på Gunnagård.
 ??  ?? ”Jag kommer ihåg allting. Smällen, dofterna, ljuden. Min första tanke var att jag skulle rädda maten som låg i släpkärran”, säger Jannike Näslin.
”Jag kommer ihåg allting. Smällen, dofterna, ljuden. Min första tanke var att jag skulle rädda maten som låg i släpkärran”, säger Jannike Näslin.
 ??  ?? Nyligen utsågs köttet från grisarna på Gunnagård till ”Exceptione­ll råvara”. Exceptione­ll råvara är en förening där Sveriges bästa kockar bedömer kött från fågel, gris och nöt runt om i landet. Mötet brukar beskrivas som något av en svensk Sm-final i köttkvalit­et.
Nyligen utsågs köttet från grisarna på Gunnagård till ”Exceptione­ll råvara”. Exceptione­ll råvara är en förening där Sveriges bästa kockar bedömer kött från fågel, gris och nöt runt om i landet. Mötet brukar beskrivas som något av en svensk Sm-final i köttkvalit­et.
 ??  ?? Det kommer att dröja ett tag innan Jannike Näslin kan lyfta upp sin dotter Majvi, tio månader, från golvet. I dag kan hon inte vara ensam hemma med sitt barn.
Det kommer att dröja ett tag innan Jannike Näslin kan lyfta upp sin dotter Majvi, tio månader, från golvet. I dag kan hon inte vara ensam hemma med sitt barn.
 ??  ?? Efter kollisione­n på väg 154 i början av september är Jannike Näslin rullstolsb­uren, men hon kommer att kunna gå igen.
Efter kollisione­n på väg 154 i början av september är Jannike Näslin rullstolsb­uren, men hon kommer att kunna gå igen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden