Hallandsposten

Hammers skakade serieledar­en Troja in på mållinjen

Två tunga utvisninga­r i slutet av den andra perioden mot serieledan­de Troja Ljungby och två direktskot­t av den forne Hammers-backen Alexander Edström i power play. Då sprack Halmstad Hammers segersvit. Men trots utspelning och 1–4 inför slutperiod­en skaka

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

– Är det något lag i serien som vi inte ska kunna vända underläge mot så är det Troja som är ett av Sveriges bästa Hockeyetta­n-lag. Men ändå gör vi match av det till slut, säger tränaren Fredrik Johansson – besviken över förlusten, men stolt över insatsen.

Jodå, efter att ha blivit utspelat och frånåkt i den andra perioden och hamnat i 1–4-brygga var det inte många bland de 1 610 personerna i Ljungby arena som hade trott sig att Hammers skulle orka att resa sig.

Förutom Hammers spelare och ledare själva.

– Vi vet ju att vi är starka i den tredje perioden så det är ju bara tillfällig­heter som gör att det blir två mål bakåt i stället för att vi kvitterar till 4–4, konstatera­r Sebastian Åkesson och avser att både 3–5 (Hampus Olsson 58.21) och 3–6 (Karl Olofsson 58.35) kom i öppen bur när Hammers hade plockat ut målvakten Anton Malmborg.

Då hade Erik Åhlén dessförinn­an dunkat upp 2–4 i Wictor Ragnewalls nättak redan 3.03 in i slutperiod­en och Melker Iversen i vackert power play tryckt in 3–4 efter 12.03 och gjort match av tillställn­ingen.

– Men tyvärr tappar vi försvarssp­elet lite för många gånger. Och den tajtheten bakåt måste vi hitta tillbaka till, samtidigt som vi förstås gärna behåller för offensiven. För just nu är det plus på offensiven, men minus på defensiven, analyserar Åkesson.

Det var också han som gav Hammers och den ditresta Sledgehamm­ers-klacken en drömstart när han i samarbete med radarkompi­sen Martin Pärna iskallt satte 1–0 redan efter 1.34 på en kontring som hämtad ur skolboken.

Troja tog, som sig bör, tag i taktpinnen, men den förväntade anstormnin­gen uteblev. I stället var det på sina omställnin­gar när

Hammers i lite övermod tappade folk i anfallszon­en som hemmalaget skapade sina vassaste chanser (ramträffar av Hampus Olsson och Karl Olofsson) och – mål.

För efter 8.52 var det kvitterat när Hampus Olsson stötte in en retur sedan William Romfors helt fri först hade misslyckat­s att överlista Anton Malmborg.

– Jag tycker ändå att vi gör en fullt godkänd första period, inflikar tränare Johansson.

Men i den andra perioden skulle det stundtals vara spel mot ett mål när hemmalaget trampade gasen i botten och tryckte ner Hammers i den egna försvarszo­nen.

Ändå var hemmalaget­s 2–1 (24.17) helt onödigt när Oliver Lexenberg bjöd Oscar Öhman på pucken efter en misslyckad rensning som i sin tur friställde Mattias Åkesson.

” Är det något lag i serien som vi inte ska kunna vända underläge mot så är det Troja. Ändå gör vi match av det till slut.

Fredrik Johansson tränare i Hammers

Hammers tvingades nu enbart ägna sig åt försvarssp­el och hade ingen ork att skapa något eget spel. Efter 33.25 valde tränaren Fredrik Johansson också att ta time out efter nya ramträffar av hemmalaget, där bara Anton Malmborgs storspel imålet höll laget kvar i matchen.

– Jag var tvungen att stoppa blödningen, förklarar han.

Det tycktes han också lyckas med fram till slutminute­rna av perioden när först Sebastian Åkesson och sedantim Bothén åkte ut och i spel tre mot fem orkade inte Hammers stå emot kanonaden när den forne Hammers-backen Alexander Edström pricksköt in 1–3 (38.00) varpå samme man sedan fördubblad­e säsongens målskörd genom att göra 1–4 (39.22) från samma position.

Där och då kunde det ha rasat iväg ordentligt för ett utspelat Hammers som i stället alltså gjorde match av det hela i slutperiod­en utan att, den här gången, nå hela vägen fram. Fredrik nickar instämmand­e: – Därför kan jag inte vara förbannad. Nu tjurar vi lite och så studsar vi tillbaka mot HC Dalen på onsdag.

?? Bild: Sara Fridholm/smålänning­en ?? Nytt hopp – Melker Iversen trycker in 3–4-reducering­en bakom Troja Ljungbys Wictor Ragnewall, men närmare än så kom inte Halmstad Hammers mot serieledar­en utan förlorade med 3–6.
Bild: Sara Fridholm/smålänning­en Nytt hopp – Melker Iversen trycker in 3–4-reducering­en bakom Troja Ljungbys Wictor Ragnewall, men närmare än så kom inte Halmstad Hammers mot serieledar­en utan förlorade med 3–6.