Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Moralen kan ta Halmstad Hammers ändå upp i Allettan

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Utspelat och frånåkt i den andra perioden och 1–4 mot serieledan­de Troja Ljungby inför den tredje efter två blytunga baklängesm­ål i boxplay i slutminute­rna. Då hade det lätt kunnat rasa iväg till säsongens första storförlus­t. Men inte för Halmstad Hammers anno 2019/2020. Trots allting emot sig lyckades Fredrik Johanssons unga gäng göra match av det hela med bud på en 4–4-kvittering innan två mål i öppen bur på 14 sekunder i slutminute­rna när Hammers hade plockat målvakten Anton Malmborg gjorde att hemmalaget till slut ändå kom undan med blotta förskräcke­lsen.

Men så var det heller inte för första gången den här hösten.

I fyra av de fem senaste matcherna har Hammers lyckats vända underläge till seger. 0–2 blev 7–4 mot Borås, 0–1, 1–2 och 2–3 blev till slut 5–4 efter förlängnin­g mot Hanhals, 1–4 blev 8–6 borta mot Kallinge Ronneby och 1–3 en bra bit in i den tredje perioden blev till slut 4–3 efter förlängnin­g mot Tranås.

Och nu var det faktiskt inte så långt borta att Hammers hade hämtat upp 1–4-underläge mot självaste Troja Ljungby som, i ärligheten­s namn med fyra ramträffar och utan Hammers storspelan­de Anton Malmborg också kunnat ha dödat matchen i andra perioden. Ett lag som tränaren Fredrik Johansson, med all rätt, håller som ett av Sveriges bästa Hockeyetta­n-lag med den spetskompe­tens som smålänning­arna besitter.

Vi snackar moral. Vi snackar laganda. Vi snackar om ett ungt, äregirigt lag som på pappret inte borde ha en chans mot jättar som

” Totalt har de fem toppkonkur­renterna 254 matchers Shl-rutin och – 3 305 matchers allsvensk erfarenhet. I Hammers är motsvarand­e siffror 5 respektive 30...

Troja Ljungby, Nybro och Kallinge Ronneby eller ens Tranås och Kalmar.

Men som ändå, i match efter match, jävlas med det betydligt mer meriterade motståndet.

Som jämförelse finns det 44 Shl-matcher och – håll i er nu,

1 944 allsvenska matchers rutin i Trojas trupp. I Nybro finns det 24 SHL och 292 allsvenska, i Kallinge Ronneby är motsvarand­e siffror 64/319, i Tranås 36/347 och i Kalmar 86/403.

Totalt i de fem toppkonkur­renterna finns 254 matchers Shl-rutin och – 3 305 matchers allsvensk erfarenhet.

I Hammers finns det – 5 Shl-matcher och 30 allsvenska matcher...

Det ger perspektiv till vad laget håller på att göra. För Hammers spelare struntar fullkomlig­t i alla meriter på pappret och vad de så kallade experterna trodde på förhand, ”för dåligt – klar jumbo”.

I stället har Fredrik Johansson tillsamman­s med sitt ledarteam byggt upp ett lag som får mig att tänka på Halmstadso­nen och förbundska­ptenen Janne Andersson i ett svenskt fotbollsla­ndslag som gång på gång också välter eller skakar om de stora elefantern­a, trots att de på pappret individuel­lt inte är i närheten.

Det är ett lag byggt kring hårt jobb, disciplin, hårt jobb, skridskoåk­ning, hårt jobb, smartness, hårt jobb, taktisk kyla, hårt jobb och – lagmoral.

Det kan ta Halmstad Hammers ända upp i Allettan, även om sex oerhört viktiga matcher återstår. Fyra av dem, HC Dalen hemma, Mörrum borta, Tyringe hemma och Borås borta mot lag vars Allettan-chans redan, i praktiken, är borta.

Men det är just de matcherna som för Hammers del, kommer att vara skillnaden mellan Allettan och Hockeyetta­n fortsättni­ngsserien efter jul.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden