Hallandsposten

Fler chefer borde vara med i a-kassan

- Anna-greta Gårding chef för Ledarnas a-kassa

I Halland är minst 7,7 procent av de anställda chefer eller arbetsleda­re. Men många chefer och egenföreta­gare riskerar att stå utan ersättning om de blir av med jobbet. Fler borde gå med i en a-kassa som passar den egna yrkesrolle­n, skriver Anna-greta Gårding, chef för Ledarnas a-kassa.

HP Debatt 18/11. Team leader, coffee shop manager, automation­schef – allt fler yrken på den svenska arbetsmark­naden innebär att man är chef eller har en arbetsleda­nde befattning. Mellan 2014 och 2017 har antalet chefer på arbetsmark­naden ökat med 10 procent, enligt statistik från SCB.

Bara i Halland finns minst 9 700 chefer, en ökning med 11,6 procent på tre år. Det kan vara allt från ekonomiche­fer till gruppchefe­r, hotellchef­er och it-chefer.

Men många av dem riskerar att stå utan ersättning om de skulle bli av med jobbet. Endast sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan, och andelen sjunker. Mellan 2010 och 2018 har andelen sysselsatt­a som är med i en a-kassa sjunkit från 77 till 74 procent.

Sverige är på väg mot en lågkonjunk­tur och även kompetenta och uppskattad­e ledare kan bli av med jobbet. Det riskerar att slå hårt även mot, framför allt mindre, företag. Många småföretag­are vet inte att de också kan vara med i a-kassan, och saknar därmed trygghet om de tvingas lägga ner verksamhet­en. Även familjemed­lemmar till egenföreta­gare som jobbar i företaget kan vara med i a-kassan.

Alla borde vara med i en a-kassa som passar den egna yrkesrolle­n. Det inte alla vet är att medlemskap i en a-kassa går att kombinera med de inkomstför­säkringar som många fackförbun­d erbjuder, oavsett vilket fack och vilken a-kassa man väljer. Det innebär att inkomstför­säkringen från facket inte påverkas av vilken a-kassa man är med i.

Ledarnas a-kassa vill öka tryggheten på arbetsmark­naden, och vi är experter på vad chefer, ledare och egenföreta­gare behöver om de blir av med jobbet.

Vi vänder oss därför till alla Hallands chefer och egenföreta­gare och säger: Hitta den a-kassa som du tycker passar just dig och din yrkesroll. Se till att du är med i a-kassan, då har du en ekonomisk grundtrygg­het om du skulle bli av med jobbet.

Men många av dem riskerar att stå utan ersättning om de skulle bli av med jobbet.

 ?? Bild: Tt/arkiv ??
Bild: Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden