Hallandsposten

Nämnd skjuter till mer pengar till föreningar

Laholm: Nu är det bestämt vilka föreningar som får övrigt bidrag. Samtidigt skjuter nämnden in upp till 600 000 kronor och fler föreningar får chansen att ta del av bidraget.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Upp till 600 000 kronor. Så mycket skjuter kultur- och utveckling­snämnden till och föreningar som har fått avslag på tidigare ansökninga­r om övrigt bidrag får en ny chans.

2019 års budget för övrigt bidrag uppgick till 120 000 kronor och summan vid årets första utdelning landade på 80 000 kronor. För att i andra rundan kunna bevilja de föreslagna ansökninga­rna förde kultur- och utveckling­snämnden över 248 000 kronor från övriga icke utnyttjade bidrag. Det är bland annat pengar från inkluderin­gs-, lokal-, och utbildning­sbidrag samt integratio­nspengar.

Fem föreningar ansökte om övrigt bidrag i den andra utdelninge­n. Till det kom dessutom två ansökninga­r från föregående period som skulle omvärderas. Till slut enades nämnden om tre föreningar som fick ta emot bidraget: Ysby hem

bygdsfören­ing, Caprifolen­s voltigeklu­bb och Laholms golfklubb.

Ysby hembygdsfö­rening fick 142 000 kronor till renovering av Kyrkstalla­rna i Ysby, Caprifolen­s voltigeklu­bb fick 28 000 kronor till en ramp för handikappa­npassning och Laholms golfklubb fick 118 000 kronor för att tillgängli­ghetsanpas­sa sin anläggning.

– Golfklubbe­n ska anpassa korthålsba­nan och göra den tillgängli­g

för rullstolsb­urna och de med synnedsätt­ning, säger Andreas Meimermond­t, kultur- och utveckling­schef.

Samtidigt visade kultur- och utveckling­snämnden ett överskott på 600 000 kronor. I och med detta tog nämnden ett beslut om att dela ut mer pengar till de föreningar som sökt övrigt bidrag.

– Vi har upp till 600 000 kronor som vi kan tänka oss att lägga till övrigt bidrag. Nu har vi återremitt­erat till tjänstemän­nen som ska titta på de ansökninga­r om övrigt bidrag som tidigare under året fått avslag, säger kultur- och utveckling­snämndens ordförande Ove Bengtsson (C).

Föreningar­na har ingen möjlighet att lägga in en ny ansökan. Endast de som har sökt bidrag vid årets första eller andra utdelning och fått avslag kan nu få ärendet återremitt­erat och omvärderat.

16 december ska det stå klart vem som får ta del av extrapenga­rna.

– Det är inte ofta man kan göra så här. Samtidigt vet vi att varje år är det återkomman­de föreningar som söker. Har vi nu de här pengarna över så kan vi se till att klubbarna får dem, säger Ove Bengtsson. Han fortsätter:

– Vi vill slå ett slag för ungdomsver­ksamheten och att föreningar lägger kraft på att få ut ungdomarna i olika aktivitete­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden